Читај ми!

Деветнаеста фијакеријада у Црепаји

У Црепаји је одржана Фијакеријада која, веж деветнаест година, на други дан Ускрса, окупља велики број љубитеља коња. Учествовало је више од стотину запрега из различитих делова Србије.

Топот копита, стари фијакери и грациозни липицанери улепшали су и овај пут црепајачке сокаке. На Фијакеријаду су дошли љубитељи коња из свих крајева Србије.

Драган Шарић из Велике Греде каже да је коњички спорт скуп али да се, кад се нешто воли, не пита за цену.

Милан Илић једини у Томашевцу држи коње, а некад их је у селу било много: "И ми смо у Томашевцу некада имали фијакеријаду, али остао сам сам и сад обилазим све смотре коња и фијакера у Банату јер се ту окупљамо и лепо дружимо."

Љубав према коњима стиче се од малих ногу, а за уздама могу бити и девојке и деца. Коњи су веома послушни и треба имати само лагану руку.

Милош Попов и Јована Ћурчин из Борче кажу да су као мали прогутали коњску длаку и да од се тад не раздвајају од својих љубимаца.

На Фијакеријади је било више од стотину запрега, а највише двопрега. Црепајци и њихови гости уживали су у очуваним фијакерима и негованим, и за ову прилику дотераним липицанерима.

Бранислав Јанков, председник КК Липицанер из Црепаје, задовољан је што је и овог пута све протекло у најбољем реду:

"Ми смо већ искусни у организацији ове манифестације и трудимо се да сви наши гости буду задовољни. Црепаја је постала позната по Фијакеријади и ван граница наше земље и драго нам је што шаљемо лепе слике из нашег малог села, у којем око 40 домаћинстава гаји липицанере."

Чланови домаћег Коњичког клуба "Липицанер" учествовали су само у ревијалном делу Фијакеријаде и као добри домаћини препустили су гостима да се такмиче у избору за најлепши фијакер и најбоље коње.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара