Читај ми!

Пиротски предузетници једва опстају

Отварањем малих породичних радионица, могао би се решити велики проблем незапослености у Пироту. Међутим, у том граду већина предузетничких фирми с муком се бори за опстанак.

Пирот има преко осам хиљада незапослених, јер производње, осим у компанијама Тигар Тајерс и АХА Мура - Први мај, готово и нема. Упркос дугој традицији у текстилној индустрији, у Пироту постоји само две или три мале фирме које се производе конфекцију.

Аца Савић је 23 године у том послу али, како каже, и поред великог рада и ангажовања веома се тешко опстаје на тржишту.

"Није лако, с обзиром на то да су велики трошкови везани за обавезе које имамо према држави, али за сада опстајемо", каже Савић. "Велики проблем је и немогућност да се наплати услуга коју пружамо партнерима."

Самосталне радње које се баве услужном и трговинском делатношћу и које запошљавају по два-три радника у још су тежем положају, јер је куповна моћ грађана драстично опала.

Ситуација све гора за мала предузећа

Предузетници подсећају да од најављиваног укидања такси нема ништа, да су таксе повећане а приходи смањени и да је укинута само фирмарина. Порез на зараде је такође повећан са 10 на 20 одсто, тако да је ситуација све гора.

У удружењу предузетника које окупља око хиљаду триста чланова, истичу да сем Националне службе за запошљавање, нико други не подстиче довољно развој предузетништва. Зато се мале приватне радионице појављују на сајмовима где покушавају да афирмишу традиционалне пиротске производе - попут качкаваља, пеглане кобасице или ћилима.

"У последње три године, ми смо као удружење организовали предузетнике и са сајмова донели десетак златних, сребрних и бронзаних медаља", наглашава Верољуб Михајловић, секретар Општег удружења предузетника Пирот. "То је знак да имамо производе који могу да се пласирају даље."

Упркос томе што се веома тешко послује у тренутним економским условима, многи сматрају да је будућност Пирота у развоју предузетништва и отварању малих породичних фирми, али је неопходна помоћ и државе и локалне самоуправе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије