Читај ми!

Како изабрати право занимање

Дописништво РТС-a у Кикинди угостило је групу ученица из тог града које су се опробале у послу ТВ новинара и реализатора. Програм професионалне оријентације у Србији спроводи немачка организација ГИЗ, у сарадњи са нашим министарствима образовања и омладине.

Програм професионалне оријентације у нашој земљи спроводи немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ у сарадњи са Министарством образовања и Министарством омладине. Тај програм треба да помогне младима да лакше направе прави избор.

Од малих ногу, деца маштају о томе да постану учитељи, балерине, астронаути... Међутим, кад дође време да направе избор, схватају да о многим занимањима, заправо, немају прецизну представу.

Како изгледа посао новинара, у Дописништву РТС-а у Кикинди сазнале су ученице ОШ "Жарко Зрењанин", једна средњошколка и једна студенткиња.

Светлани Крнети, јединој студенткињи у овој групи, узор је Мира Адања Полак. Јована Јаконић би желела да истражује различите догађаје и да буде у центру збивања. Сара Беланчић навела је разлоге због којих се заинтересовала за новинарство.

"Пресудан је био прилог о уређивању снимака пре емитовања. До тада нисам ни схватала колики је значај људи иза камере", објаснила је Сара. 

Осим што су интервјуисале јадна другу, будуће новинарке добиле су и одговор на питања зашто је професионална оријентација важна и како се спроводи.

Лидија Терек, из Центра за стручно усавршавање у Кикинди, каже да програм професионалне оријентације поред радионица, обухвата и праксу ван редакције. Посећивање предузећа, организација и установа, и разговори са стручњацима помажу младима да се определе за будуће позиве.

Снежана Мирић Дејановић, школски психолог, наглашава да је најважније да свако одабере онај посао у којем ће постићи најбоље резултате и остварити свој потенцијал. Не треба да заборавимо да радни век траје 35-40 година и да је најважније да свако буде задовољан и успешан у ономе чиме се бави.

Утисци ђака о новинарском позиву, после свега, позитивни су. За Лидију Мирч и Ивану Булић, то је занимљив и узбудљив посао, мада захтеван као и сваки други.

Програм професионалне оријентације проглашен је пројектом од националног значаја. До средине 2015. године требало би да се примењује у свим основним школама и канцеларијама за младе. У Кикинди се спроводи посредством Центра за стручно усавршавање, а вољу да своја занимања представе младима показао је велики број предузетника, предузећа и установа.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара