Читај ми!

Канал(изација) од Бездана до Бечеја

Од Бездана до Бечеја, дужином од 112 километара, протеже се Велики бачки канал, који спаја Дунав и Тису. Пре два и по века представљао је велики грађевински подухват у Подунављу. Данас је подухват како да се његова најзагађенија деоница у Врбасу очисти.

Врбашанин Блажо Миловић већ 67 година живи у непосредној близини Великог бачког канала, који спаја Дунав и Тису. У њему је, како каже, научио да плива. Сада је ова деоница у Врбасу, дуга шест километара, најзагађенији водоток у Европи и "црна тачка" на еколошкој мапи Старог континента.

"То је било градско купалиште. Ту је народ долазио, не само викендом него сваким даном је ту било право купалиште и препливавање канала. Правили смо сами кантице за пливање, ко није знао да плива", каже Миловић.

Некада су овуда пловиле лађе, а данас не може да прође ни чамац. Канал је постао плитак, пун муља, због таложења комуналног и индустријског отпада, који се педесетак година испушта у њега. Уз све то, шири се непријатан мирис.

Председник Еколошког покрета Врбас Ратко Ђурђевац каже да је коефицијент засићености штетним материјама у Великом бачком каналу хиљаду пута већи него у Дунаву крај Београда.

"У Великом бачком каналу налази се око две хиљаде патогених елемената: тешких метала, вируса, бактерија, спора", каже он.

Прича о враћању канала у живот траје већ две деценије. Наду ствара Централно постројење за прераду отпадних вода.

Председник општине Врбас Милан Станимировић каже да ће због неких неспоразума између Европске делегације, која је финансијер извођача, радови каснити око годину дана и да се завршетак радова очекује 2014. године.

"Ово је највећа инвестиција из ИПА фондова Европске делегације у Републици Србији – износи 15 милиона и 100 хиљада евра", каже Станимировић.

Канал ће се чистити тек кад овај објекат буде у функцији.

На овом месту потекла је идеја Великог бачког канала, који је замишљен као пловни пут, пречица између Дунава и Тисе. Грађен је од 1793.  до 1802. године и од тада мочварне Бачке направио је најплодније земљиште у Европи.

Ипак, део водотока у Врбасу је сачуван. Овде мештани проналазе склад са природом и мир од градске буке. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара