Читај ми!

Књиге као лек

На главном шеталишту у Шапцу, у току је пролећни сајам књига. Осим бестселера, ове сезоне, највише се купују психолошке и мотивационе књиге.

За оне који воле да читају, књига је најбољи спас, кажу шабачки продавци књига, који у разговору са читаоцима све чешће слушају њихове животне приче. Туђа искуства у књигама, кажу, олакшавају им проблеме, или су често и мотив да истрају у остварењу циљева.

"Купују да би подигли неко своје самопоуздање, да би нашли неку утеху за своје несрећне животне приче, а постоје и људи који желе да унапреде своје знање", каже Драгана Стефановић, продавац књига.

Шапчани кажу да књига као психолошка помоћ најмање кошта, од 300 до хиљаду динара. Тако не оптерећују породицу и пријатеље, а мотивационе цитате често налазе и на друштвеним мрежама.

"Криза је на све стране и онда, они који мало дубље и више размишљају, морају да потраже помоћ", каже један Шапчанин.

"Ја много читам и држим се оне чувене реченице: "Какве су ти мисли, такав ти је живот", али не може човек увек размишљати позитивно", каже други.

Шапчани каже да је то одраз прилика у којима живимо.

"Код нас је одлазак код психолога табу тема и људи ће радије спас потражити у књигама, него да оду код стручњака за то", каже један посетилац пролећног сајма књига.

Психолози и терапеути тврде да посла имају више него икада и да, кад постоји проблем,  књига може да помогне само као подршка и воља ка променама.

"Те промене, уколико се придржавамо истрајно свих савета и упорно радимо на томе, су обично промене првог реда и ми их зовемо "козметичке". Долазе из главе, а не аутентично, изнутра", каже Снежана Опачић, психолог и гешталт терапеут.

Стручњаци додају да због стреса, васпитања и начина живота, нисмо свесни чињенице да сами себи можемо највише да помогнемо спознајом колико је свако од нас чудесно биће.

"Не можемо живети без подршке других људи, али најчешће та подршка измакне. Оно што је много важније, јесте да научимо да подржимо себе. Није случајно записано у Библији:"Воли ближњег свог као себе самог", каже Снежана Опачић.

Ако смо и имали тежак дан, сутра је нови, а са њим и нова снага, нове мисли и одлуке. Шапчани кажу да расположење поправљају ситницама, осмехом и лепим сусретом, а судећи по мини сајму, и књигама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије