Читај ми!

После 40 година добили водовод

Пуних четрдесет година нека села у околини Крагујевца чекала су на водовод. Изградњом артеских бунара за које је град издвојио средства, коначно су добили сеоски водовод. Мештани су платили само изградњу мреже до својих кућа.

Многа села у околини Крагујевца деценијама имају проблем са недостатком пијаће воде. Копани бунари, током лета пресуше, а вода из њих често није исправна. Проблем су решили копањем артеских бунара за шта је из градског аграрног буџета до сада издвојено 125 милиона динара.

Мештани села, финансирају само изградњу секундарне мреже до својих домова.

Откако је досла у Грбице, пре четрдест година, Драгана Јеремић у свом домаћинству нема воду. Свакодневно узима кофе у руке, па на километрима удаљен сеоски бунар по воду. Ни  сама, каже, не зна колико је воде на леђима пренела до куће.

"Нама женама је најтеже. Вода треба за све, за кување, прање и стоку. Нас је шесторо у кући. Најтеже је било док су деца била мала. Не стигнем да донесем колико се воде потроши", каже она.

Драганиним, али и мукама још тридесетак домаћинстава у засеоку Бубан у Доњим Грбицама дошао је крај. Из артеског бунара, са дубине од 104 метра потекла је хладна, питка вода. Мештани, кажу да су као поново рођени.

Рака Јеремић каже да су он и жена вукли воду у бурићима које су носили на леђима.

"Најтеже је лети. Малобројни сеоски бунари углавном пресуше, па када дођеш са њиве, мораш да идеш да тражиш воду. И по киши и по снегу, заглибиш се у блату док донесеш мало воде за кућу. Штедели смо сваку кап", каже Рака.

У крагујевачким селима, средствима из градског аграрног буџета, до сада је ископано 90 артеских бунара. За то је издвојено 125 нилиона динара.

Мештани само финасирају изградњу секундарне мреже до својих домова. Мештане Доњих грбица, то је коштало око 700 евра по домаћинству. Сложни мештани у рекордном року су завршили цео посао.

Снежана Живановић Катић помоћник градоначелника за област пољопривреде каже да је на тај начин око 3.000 домаћинстава у 27 села са територије Крагујевца, добило хемијски и бактериолошки исправну воду за пиће.

Артески бунар у Доњим Грбицама, шездесети је комплетно завршен водовод", додаје она.

Иначе, пројекат копања артеских бунара у безводним селима, спроводи се од 2008. године и трајаће до год буде заинтересованих мештана. План је да се у овој години ископа двадесет нових бунара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије