Читај ми!

Куда са азилантима?

После негодовања мештана Врачевића код Лајковца, осамдесетпет азиланата исељено је из прихатилишта, a за још 35 тражи се смештај. Највећи број азиланата пресељен је у азилантски центар у Бањи Ковиљачи, јер су у оближњој Боговађи сви капацитети пребукирани.

Из села Врачевић на захтев мештана и општине Лајковац, биће измештено прихватилиште за азиланте. Мештани су каменовали кућу у којој су били смештени и дали рок да се до данас странци иселе.

Из Врачевића је у Бању Ковиљачу пребачено је 75 азиланата, а за 35 Комесаријат у овом тренутку нема решење и они ће морати још неки дан да остану у том селу.

Неусловно домаћинство Драгића Стојковића у Врачевићу преуређено је у прихватилиште за више од стотину азиланата за које нема места у избегличком центру у Боговађи.

"Сматрам да је ово село мало и да су сви чули и вероватно знали и нико се није бунио док они нису дошли. Они људи никоме нису сметали. Никоме ништа нису правили", каже Стојковић.

Мештани Врачевића против су смештаја азиланата у селу. Општинско веће Лајковца подржало је њихов протест и од Владе затражило да се до данас азиланти иселе из села.

Предсдника општине Лајковац Живорад Бојић каже да мештани Врачевића немају ништа против тих људи, али схватају невољу у којој су се нашли.

"Само траже да се на један адекватан, цивилизован и примерен начин опходе према тим људима и да се сместе у услове који одговарају нормалним условима за живот", каже он.

Комесаријат за избеглице и миграције у новонасталој ситуацији отпочео је исељење азиланата из Врачевића. Од 115, колико их је било, већина је исељена у Бању Ковиљачу.

"Нећемо у Бањи Ковиљачи направити ситyацију каква је била. За Бању је отишло 75 људи од понедељка, нешто мало људи је отишло даље одакле је и дошло, тако да у прихватилишту у Врачевићу имамо 35 људи, а то је максимум који смо могли да одрадимо од понедељка до данас", каже помоћник комесара Ивана Гергинова.

Комесаријат је накнадно предложио да се рок за исељење помери за уторак до када би, уз помоћ ЕПС-а и РЕИКА "Колубара", у центру Боговађа могли бити обезбеђени контејнери за смештај азиланата.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије