Читај ми!

Панчево без хотела

Зграда чувеног хотела "Слобода" у центру Панчева, иако је под заштитом државе, и даље пропада. Када је 2009. године раскинут уговор о приватизацији хотела АИК банка је активирала хипотеку и тако постала нови власник овог објекта. Четири године она не може да пронађе купца, а хотел је постао ругло у центру града.

Локалне власти у Панчеву се мењају, али поглед из њихових канцеларија остаје непромењен. Зграда хотела "Слобода" представља и даље ругло у центру града.

Уговор о приватизацији овог хотела са бизнисменом Живком Узелцем, због неплаћеног кредита од милион и по евра, је раскинут 2009. године, а АИК банка је активирала хипотеку и тако постала нови власник овог објекта. Банка и даље не може да пронађе купца.

Пре неколико месеци АИК банка је потписала предуговор о продаји хотела са једним италијанско-шпанским конзорцијумом, али до реализације уговора је дуг пут.

Директор "Архива" у Панчеву Милан Јакшић каже да је хотел "Слобода" под заштитом државе и да зато овом чувеном здању треба што пре вратити некадашњи изглед, јер је било омиљено састајалиште грађана последњих 100 година.

"Некада је све ово било у својини државе, јер смо сматрали да је она добар домаћин. Онда смо рекли да ће приватници боље бринути о тој имовини и као много тога приватизовано је и ово изузетно значајно здање за наш град и сад видимо да то није добро, јер АИК банка не брине домаћински. Зато је неопходно што пре променити закон и дати овлашћење Заводима за заштиту објеката и локалним самоуправама да могу да санкционишу овакве појаве", каже Јакшић.

Градска управа која овде нема никаквих надлежности наложила је АИК банци да у што краћем року заштити фасаду, кров и спољну столарију од даљег пропадања, не само због лепшег изгледа.

"Град је морао да предузме непопуларне мере и да донесе закључке којима се „АИК  банци" налаже да овај објекат доведе у стање које не угрожава безбедност грађана и деце на дечијем игралишту које се налази у непосредној близини. Недопустиво је да са прозора висе разбијена стакла и да из унутрашњости бившег хотела допире непријатан мирис", каже Саша Павлов, заменик градоначелника Панчева.

И док се чекају први гости или одлука о пренамени овог здања са 1.680 квадратних метара једини посетиоци хотела и даље ће бити мачке које у центру града имају идеално место за преноћиште и то са доручком.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије