Читај ми!

Авантуре Марка Краљевића у стрипу

Невени Митровић, ученици друге године Школе примењених уметности у Шапцу, стрипови су велики изазов и љубав. Авантуре Марка Краљевића осмислила је у школској клупи, а већ три године објављује стрип каиш у Политикином магазину.

Седамнаестогодишња Невена Митровић из Ваљева стрипове је почела да чита пре него што је пошла у школу, први је нацртала када је имала само седам година, а хонорар зарадила већ са тринаест година. Невена је уписала Школу примењених уметности у Шапцу.

Авантуре Марка Краљевића осмислила је у школској клупи.

"Сматрам да је то веома битно за нашу историју да се обради, како би млади више имали увид у нашу историју и Марка Краљевића уопште", каже Невена.

Невена је до сада добила 12 међународних и републичких награда. Последња је стигла пре два месеца са конкурса под називом "Мењам себе, мењам свет" који је расписала Агенција за борбу против корупције. У категорији аудио-визуелних радова, Невена је освојила друго место за постер, а диплому поклонила школи.

Професор у Школи примењених уметности у Шапцу Михаило Симовић каже да је Невена  надарена, креативна, маштовита и истрајна у ономе што ради.

Талентована седамнаестогодишњакиња, поред редовне наставе и слободно време посвећује разним видовима уметности. Члан је и школске секције за фотографију и дигиталну графику.

"Када радимо нешто битно, када причамо о нечему важном, она стално воли да црта и да шара", прича Невенина другарица Александра.

Марко Краљевић у стрип каишу Невене Митровић оре друмове, али и игра тенис, бори се против дуванског дима и штити слабије.

"Није ми проблем да пронађем идеје, зато што идеја увек има. Прочитам новине, погледам вести, идеје се просто рађају", прича Невена.

Од идеје и скице до компјутерске обраде, за један стрип каиш, Невени је због обавеза у школи потребно неколико дана. Актуелне теме повезује са нашом историјом и, како каже, ужива у свакој линији и урађеном квадрату.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије