Читај ми!

Нерадо прихватају добровољни рад

Крушевљани који су у тешкој материјалној ситуацији могу да рачунају на једнократну новчану помоћ града. Да би новац добили, радно способни морају да прихвате добровољни рад. Тај нови критеријум, који су договорили Центар за социјални рад, Градска управа Крушевца, Јавно-комунално предузеће и месне заједнице, нису сви спремно дочекали.

Изменом правилника и Протоколом о сарадњи, који су у октобру потписали Центар за социјални рад, Градска управа Крушевца, Јавно-комунално предузеће и служба месних заједница, усвојен је нови критеријум за доделу једнократне новчане помоћ.

Њиме је предвиђено да сва радно способна лица, која су у тешкој материјалној ситуацији, новац могу добити само уколико прихвате добровољно радно ангажовање, што нису сви спремно дочекали.

У поређењу са јануаром прошле, ове године за доделу једнократне новчане помоћи Центру за социјални рад у Крушевцу поднето је стотинак захтева мање. Услов да до новца дођу добровољним радом од октобра је прихватило око 350 радно способних корисника који су пристали на послове одржавања зеленила и чишћења града.

Небојша Пантић, (43) је водоинсталатер који је пре седам година остао без посла, а последње две живи од социјалне помоћи.

"Нисам се двоумио, јер сам био без посла. Могло је да буде и без овога, а онда не знам шта бих радио. Још би ми више значило када био било више дана или месеци могућност да се заради", каже Небојша.

За 250 радних сати, колико годишње могу бити ангажовани, корисници једнократне новчане помоћи зарадиће око 26.000 динара. За педестак лица која су одбила посао то изгледа није било довољно.

Директор ЈКП Крушевац Бобан Костић каже да мотивација тих људи вероватно није на вишем нивоу, јер су то полови које би ретко ко прихватио да ради.

"Ипак да би оправдали новац који добијају од Градске управе требали би са неке стране да буду мотивисани и то одраде на праведан начин, како би и сутрадан могли да се појаве са захтевом да добију нова новчана средства", каже Костић. 

Директор Центра за социјални рад Крушевац Слађана Чабрић каже да је циљ ове идеје да се корисници боље осећају, да буду део колектива и да својим радом помогну локалној заједници.

"Желимо и да им омогућимо да добију више пута једнократну новчану помоћ током године. Ми сада преговарамо са Градском управом да се тај протокол промени и да број сати за њихово радно ангажовање буде 600 сати", додаје она. 

На тај начин они који желе да раде моћи ће да зараде више од 60.000 годишње што ће бити на корист свима. 

"Они су најчешће ангажовани у радним јединицама "Зеленило и Чистоћа", на јавној хигијени где скупљају лишће, окопавају цвеће, орезују биљке, оне послове који нису опасни и који не угрожавају њихово здравље. Од тога велику корист има Јавно-комунално предузеће, Град Крушевац и сви грађани. Уз помоћ шездесетак нових лица добровољно радно ангажованих преко Центра за социјални рад обухватили смо већи број локација у насељима која до сада нису чишћена", каже Костић. 

Месна заједница Велики Шиљеговац прва је, од 54 на подручју града Крушевца, успоставила сарадњу са Центром за социјални рад. Крајем године бригу о хигијени у сеоском Дому културе преузела је Мирјана којој је ово прво запослење.

"Пуно ми значи. Ја сам задовољна овим послом, јер имам троје деце, двоје школског узраста. Примамо социјалну помоћ и паре које ћу зарадити преко тога пуно ми значе. Ценим када треба поштено да се ради и да добијем тај новац. Много ми је лакше овако него као пре што је било, поднесеш захтев, тражиш нешто што уопште ниси зарадио", каже Мирјана Вукадиновић (35) из Великог Шиљеговца.

Верољуб Тодосијевић из Месне Заједнице Велики Шиљеговац каже да  има проблема и са уређењем сеоског гробља као и са уређењем паркова и зелених површина у центру насеља и  каже да ће сигурно и за решавање тих проблема аплицирати код Центра за социјални рад.

За разлику од радно способних лица, једнократну новчану помоћ безусловно ће и надаље добијати стари и болесни, самохране и мајке са малом децом и сви који су у стању социјалне потребе и испуњавају прописане услове.

За ту намену у буџету града Крушевца ове године опредељено је близу 15 милиона динара.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара