Читај ми!

Фабрика за прераду воде у Кикинди

Општина Кикинда нашла се међу осам локалних самоуправа које су, под повољним условима, потписале Споразум са Министарством за регионални развој и Немачком развојном банком о изградњи фабрике за прераду воде.

На општинском сајту Кикинђани редовно могу видети извештај Завода за јавно здравље о томе какав је био квалитет воде из Градског водовода у претходном месецу. Општина Кикинда потписала је Споразум са Министарством за регионални развој и Немачком развојном банком о изградњи фабрике за прераду воде.

Докторка Сања Брусин Белош каже да вода за пиће у Кикинди не одговара Правилнику о хигијенској исправности воде за пиће у Кикинди из више разлога.

"У води је повећан садржај органских материја и амонијака, што води даје жућкасту боју, а то значи да имамо сто посто хемијски неисправну воду", каже она.

И без званичног извештаја Кикинђани добро знају какву воду користе. Грађани кажу да је вода евидентно лоша, да подсећа на нафту, и  да није чак ни за купање.

Једино право решење је фабрика за прераду воде. Носилац посла биће Јавно-комунално предузеће коме ће Немачка развојна банка одобрити кредит од шест милиона евра. Уз опроштених 30 одсто, кредит ће се враћати са грејс периодом од три године.

Директор ЈКП "6. октобар", Милан Караћ каже да ће се тих 4,2 милиона евра враћати петнаест година уз минималну камату.

Председник кикиндске општине Саво Добранић каже да затим следи израда студије изводљивости коју ће, такође, финансирати Немачка банка, да се види постоји ли технолошко решење за добијање исправне воде и да, уколико оно буде позитивно, расписаће се међународни тендер, који ће дефинитивно показати вредност инвестиције.

Фабрика за прераду воде у Кикинди треба да буде завршена за три до четири године, а за то време вршиће се обнова водоводне мреже средствима локалне самоуправе и Фонда за капитална улагања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара