Читај ми!

Хумани поштар

Подстакнути хуманошћу поштара Филипа Филиповића из Куршумлијске Бање, који је за становнике села дуж административне линије са Косовом једина веза са светом, јавили су се многи донатори. Филип је њихов новац, скоро два милиона динара, уложио у модернизацију школе.

У жељи да врати живот у овај заборављени крај, поштар Филип Филиповић кроз донације вредне скоро два милиона динара, обезбедио је боље услове за живот и рад ђацима ове школе, којих је седам из девет села.


 
По снегу и киши, Драгана, Урош и Светислав из села Дабиновца, смештеног уз саму административну линију са Косовом, до школе у Куршумлијској Бањи препешаче свакодневно десетак километара.

Оронула школа смештена је у згради у којој се налази и пошта, а залагањем младог поштара ђацима су створени бољи услови за рад. Филип је уз помоћ донатора обезбедио нове клупе, пет компјутера, а својим средствима окречио је и учионицу.

"Јутрос када сам дошла у школу видела сам како је школа уређена, да имамо сада своје компјутере, што ће нам олакшати учење", каже ученица Драгана. 

"Ја када сам видео ово све, рекао сам:" Свака му част!" и загрлио сам га!", додаје Александар.

Људи добре воље, којима се Филип обратио за помоћ локалном становништву, обезбедили су деци пакетиће са слаткишима, обућом и одећом, а родитељима основне животне намирнице.

"Добили смо свашта и то пуно значи и за нас и за наше родитеље. Добили смо играчке, обућу, одећу, храну и све што нам је потребно", каже Наталија

Мајка једног ученика Бранка Ђорђевић каже да им поштар Филип значи много.

"Прво, као друг и пријатељ, као биће које је можда сам Бог послао да нам се нађе овде у Куршумлијској Бањи", каже она.

Месна заједница Куршумлијска Бања некада је имала три хиљаде становника. Данас, у углавном старачким домаћинствима, живи једва 500 људи. Из девет села има седам ђака.

"Имамо четири ђака нижих разреда и три предшколца. То су све вредни ђаци који путују километрима до школе, али их то не омета да своје радне обавезе редовно извршавају", каже Сања Васовић, учитељица.

"Данас је пажња потребна свима, пре свега најмлађима. Нажалост, деце у овим крајевима има веома мало. Па како могу остати равнодушан кад видим где живе и како живе?! Како могу, а да им не помогнем?!", каже Филип Филиповић.

Из Куршумлијске Бање, надалеко чувене по лековитости термалних вода, након затварања стационара "Жубор", пре десетак година, млади су отишли у потрази за послом. Онима који су остали, ентузијазам поштара Филипа улива наду да се живот може вратити и у ове заборављене крајеве.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара