Читај ми!

Да нас буде више

Општина Димитровград, једна је од оних које се у последњој деценији суочавају са миграцијом становништва и драстичним падом наталитета. У односу на 2001. годину, број новорођенчади је преполовљен. Општина је зато покренула више акција за подстицај рађања.

У општини Димитровград, први пут после осам година више беба. Осмомесечна Неда, једна је од 50 беба, чија је фотографија на календару за 2013. годину. Сви родитељи Димитровграда подржали су ову хуманитарну акцију.

"Самим тим што се моја беба налази на том календару, имаће успомену, а и наравно повећање наталитета је од великог значаја", каже Сузана Марков.

Календар, на иницијативу патронажне службе, већ другу годину заредом, штампа Дом здравља Димитровград. Његовом продајом помаже се најугроженијим бебама.

"Жеља нам је да овај календар у исто време и упозорава, зато што нас је из године у годину све мање, јер наталитет у нашој општини знатно опада", каже Сузана Милев, патронажна сестра.

Сав новац, који ће бити прикупљен од продаје календара, намењен је седмочланој породици Раденбковић, односно најмлађем тромесечном Ђорђу. Ова породица, са петоро деце, живи у јако тешким условима, јер су родитељи остали без посла.

"Ова акција и календар нам много значе, јер нам до сада нико није помагао", каже Зоран Раденковић.

И локална самоуправа Димитровграда, спроводи низ мера за повећање наталитета. За свако новорођенће исплаћује се једнократна новчана помоћ, а мера која даје најбоље резултате је запошљавање трудница, које се путем конкурса спроводи у сарадњи са невладиним организацијама.

"На тај начин све незапошљене труднице бивају упослене, раде нешто код куће у домаћој радиности и на тај начин остварују права да могу да искористе и новац из републичког буџета у наредник 12 месеци", каже председник општине Димитровград Владица Димитров.

У општини сматрају да ће ове мере, дати још боље резултате за неколико година. Ипак, како истичу, најважније је да је после осам година, први пут забележено повећање броја новорођенчади.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара