Читај ми!

Све више беба у Шапцу

Половином осамдесетих у Шапцу се годишње рађало преко 2.500 беба, а почетком овог века 1.800. После дужег периода у Шапцу је коначно забележен позитиван биланс, а само у 2012. години рођено је 1.339 беба.

За овогодишње славље у шабачком породилишту чекали су скоро до шест ујутру.  Новогодишњу журку отворила је девојчица, а малој дами да праве друштво стигла су прво три,  а у наредна четири дана друштво се увећало за још пет момака.

Љубица Варга каже да је ово је неописиво искуство и да је веома срећна.

"Код куће имамо девојчицу, три и по године,а сада смо добили дечака. Пресрећни смо има четири килограма и двеста", каже Далиборка Марјановић.

За Наташу Косанић треће дете најлепши је новогодишњи поклон.

"Ћерка је рођена у марту, дечак у фебруару, а ова беба у јануару, тако да су све зимске бебе", каже Наташа.

Почело је берићетно, кажу у породилишту и надају се да ће тако бити целе године. После дужег периода у Шапцу је коначно забележен позитиван биланс. Година је завршена са 26 беба више него претходна. Шабац је 2012. године богатији за 1.339 нових суграђана.

Драган  Милошевић, начелник одељења акушерства и гинекологије у болници у Шапцу каже да више има вишеротки него прворотки и да се све више жена старијег животног доба преко 30 година одлучују за прво дете.

Сваког месеца рођени су бар једни близанци, а највише беба по правилу је на јесен. Ретке су увећане породице где су оба родитеља запослена.

"Сигурнији посао и боља примања, мислим да би беба било више", каже Ивана Шуманац.

"Препоручујем свима који се двоуме о принови да се одлуче на тај корак осећај је предиван", каже Владимир Чавић.

За прворођену бебу родитељи од града добијају 15.000 динара, а толико и за друго, треће и четврто дете, ако је мајка незапослена. За оне које раде накнада за увећање породице је 10.000 динара.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије