Богатство сиромашног Сврљига

Прошле године у селима сврљишке општине родило се 25 одсто више деце него претходних година. Та општина, иако сиромашна, новчано стимулише подизање наталитета. Магдалена Вучковић умало се није породила у завејаном ауту пре годину дана.

Прошле зиме Сврљиг је захватило незапамћено снежно невреме које је ту општину на истоку Србије паралисало скоро два месеца. Најтеже је било житељима најудаљенијих планинских села.

Тих дана Магдалена Вучковић из Грбавча, умало се није породила у завејаном ауту. Захваљујући спасиоцима који су на време стигли, беба је родјена у 30 километара удаљеном породилишту.

Наталија ће 3. фебруара прославити први рођенадан. На свет је дошла по највећој зими, али је сачекала неколико сати да спасиоци пробију сметове које је нанела кошава на путу између планинског села и главне магистрале.

"Стигли смо до болнице. Убрзо се родила Наталија и то су била помешана осећања. Мало страх, мало радост, забринутост, али прошло је све како треба", сећа се Магдалена Вучковић.

Вучковићима је Наталија треће дете. Одлучили су да не одлазе из родног Грбавча, иако су обоје без посла. Њихова деца су у домаћинству Вучковића четврта генерација.

"Живео сам у граду, али када су дошла деца и када сам изгубио посао, морао сам да се вратим на село", каже Драгиша Вучковић.

Прошле године у селима сврљишке општине се родило 25 одсто више деце него претходних година. Пет пута је више склопљених бракова у сеоским срединама, јер заједнички живот и подизање наталитета, општина Сврљиг, иако сиромашна, новчано стимулише.

Председник општине Сврљиг Милија Милетић каже да су људи у веома тешкој ситуацији у свим селима те општине, јер услови за живот нису адекватни. "Трудимо се да боље живе, да имају адекватније услове. Градимо инфраструктуру, прилазне путеве", каже Милетић.

Спасилачке службе у Сврљигу су спремне за нове падавине, јер зима овде зна да потраје.

Скоро 500 житеља Грбавча радује се новим бебама у селу, јер, како кажу, знају да ће им четворогодишња школа која сада има десет ученика, дуго бити отворена.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије