Читај ми!

Дуга традиција хора

Вишедеценијску традицију школовања учитеља у Ужицу прати и исто толико дуга традиција хорова, Учитељске школе, Педагошке академије и сада Учитељског факултета. Њихов хор незаобилазни је део градских културних дешавања.

Мењају се генерације будућих учитеља, али из године у годину, не престаје интересовање за хорско певање. Кад се она уобичајена предавања и вежбе заврше почиње распевавање, пробе, а онда и склад сопрана, алтова, тенора-мештовити хор у коме се "мушка" мањина добро  уклапа, а хор значи ипак нешто више од факултетске наставе.

"Ово је предмет као и сваки други, али осим тога ми се и забављамо, дружимо, наступамо на разним местима. Два пута недељно се састајемо, а између осталог, ми смо и сви пријатељи са факултета, па се дружимо и занимљиво нам је", каже Јелена Ранковић.

Њен колега Стефан Карапавловић додаје да сви воле и знају да певају и да је пре свега велико задовољство што су овде.

На програму су им, најчешће, дела домаћих композитора, али и страни, стари мајстори. И цела прича се не завршава наступима, полагањем испита или добијањем дипломе.

Данијела Суздиловска професорка, хоровођа каже да су ово све будући учитељи који треба да изграде естетски израз и да то пренесу на децу с којом ће да раде.

Од пре четири године хор има и посебну певачку групу у којој се негује етно певање.

"То су песме из разних крајева Србије, чак убацујемо и песме с Балкана, рецимо из Македоније кад радимо с оркестром", каже Марија Јовановић.

На позорници, свечаним академијама и различитим прославама, су сигурни, без треме, на радост љубитеља музике у граду где хорско певање поново оживљава, а број хорова, посебно школских, после деценије затишја поново расте, можда баш захваљујући онима који су хорске композиције учили на Учитељском факултету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије