Петрохемичари на клацкалици

После три месеца радници Петрохемије вратили су се на посао, али и даље стрепе каква ће бити будућност њихове компаније која је у великим дуговима. Држава и Нафтна индустрија Србије обећавају помоћ.

Радници Петрохемије у Панчеву, после три месеца, вратили су се на посао. Они су, кажу, и даље забринути због великих дугова фабрике, али и високих цена репроматеријала.

У Петрохемији је завршена модернизација прве фазе погона за производњу полиетилена високе густине. У обнову је уложено шест милиона евра и производни капацитети су повећани са 70 на 90 хиљада тона ПЕВГ-а годишње.

Запослени су задовољни што су опет на својим радним местима, али кажу да и даље производе губитке, јер није решен проблем високе цене гаса и примарног бензина које користе као основни енергент.

Председник Самосталног синдиката Петрохемије Миша Фарага каже да је то кључно за будућност фабрике и зато тражи од државе да што пре реагује.

"Ако се не пронађе право решење радници ће опет бити принуђени да изађу на улице, јер ми имамо још само годину и по дана живота, јер ако се процес реструктурирања не заврши до јуна 2014. године по новом закону Петрохемију чека стечај", наглашава Фарага.

Руководство Петрохемије је уверено да за фабрику долазе бољи дани, а први корак ка позитивном пословању је завршетак обнове постројења ПЕВГ.

Директор ХИП Петрохемије Милан Теофиловић каже да нема разлога за забринутост, јер је обнова постројења започета.

"Најважније је да смо за само три месеца успели да обновимо део погона ПЕВГ и да смо смањили трошкове производње. Смањен је негативан утицај на животну средину и може се очекивати позитивније пословање", каже Теофиловић.

Држави је у интересу да Петрохемија поново почне да остварује извоз вредан неколико стотина милиона евра, а да би то и успела неопходно је улагање у нове технологије.

Министар финансија и економије у републичкој Влади Млађан Динкић каже да се губици Петрохемије могу елиминисати, а да ће, захављујући новим технологијама и повећању капацитета, компанија ускоро поново постати профитабилна.

"Договорили смо се са НИС-ом да већ од јануара 2013. године покренемо заједничку инвестицију. НИС ће обезбедити 20 милиона евра, а држава 40 милиона евра за обнову петрохемијских дотрајалих постројења. До средине 2014. године очекујем да Петрохемија буде наш највећи извозник и једна од најуспешнијих компанија у Србији", каже Динкић.

И НИС има интерес да Петрохемија постане профитабилна компанија, зато што је највећи купац примарног бензина од Рафинерије, али и због тога што су инфраструктурно ове две фабрике веома повезане.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара