Изложба "Јоко-Ленон-Тито"

У ужичком Градском културном центру, децембар је у знаку концептуалистичке изложбе "Јоко-Ленон-Тито", чији су коаутори новосадски галериста Сава Степанов и Момо Цвијовић из Музеја историје Југославије. Изложба је отворена поводом 32. годишњице од убиства Џона Ленона.

Поводом 32. годишњице од убиства Џон Ленона у ужичком Градском културном центру отворена је изложба "Јоко-Ленон-Тито". Коаутори изложбе су новосадски галериста Сава Степанов и Момо Цвијовић из Музеја историје Југославије.

Пакетић са два жира, након што су их и сами засадили, Јоко Оно и Џон Ленон, послали су давне 1969. године на адресе педесет државника света, међу којима је био и Тито, уз молбу да у својим окружењима засаде храстове као живе скулптуре за светски мир, што је већина од њих и урадила.

"Цела та прича је занимљива због тога што је то једна од великих уметничких акција Јоко Оно, која има глобални значај, јер је спроведена у целом свету, као што су и друге њихове акције 1969. године мировњачке, увек прављене тако да буду раширене по целом свету, од којих је ова акција "WAR IS OVER",  једна од најпознатијих акција која је спроведена", каже Сава Степанов, коаутор изложбе.

Осим документације о акцији "Жирови", као и другим мировњачким акцијама славног пара, део изложбе су и цртежи Јоко Оно на тему жира, реализовани поводом 40-годишњице акције, али и фотографије са Титових самосталних изложби у Марибору и Сарајеву, шездесетих година.

"У центру је догађај кога се сећамо, штампа је наша писала да су ти жиреви дошли, да су посађени и то је ТВ забележила", каже један посетилац изложбе.

"Ја сам задовољан са овом изложбом, поготову што је мени објаснила неке акције за које нисам знао да су Џон Ленон и Јоко Оно радили, поготову та са жировима", додаје други посетилац.

Након премијере у Београду пре две године, Ужичани су годину и по чекали на повратак изложбе из европских галерија и моћи ће да је погледају до 20. децембра.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара