Читај ми!

Јубилеј хора "Станислав Бинички"

Промоцијом монографије и наступом у амфитеатру Парохијског дома цркве Лазарице камерни мушки хор "Станислав Бинички" из Крушевца обележио је четрдесет година постојања.

Песмом "Многаја љета" су чланови хора "Бинички", пожелели дуг и успешан живот гостима и себи, на промоцији књиге у којој су сабрана сећања на људе и догађаје који су обележили прве четири деценије њиховог рада.

За једног од оснивача и најстаријег међу члановима, био је ово и опроштајни концерт.

"За мене је хор духовна храна. Певајући осећам радост, смисао живота. Један део живота сам професионално провео као лекар, а ово је био мој хоби у коме сам уживао у песми и другарству. Ипак, сматрам да човек мора да зна границу када да стане. Немам више физичке снаге за сталне пробе и наступе. Од сада ћу долазити само да слушам моје колеге и да уживам, као гост", каже деведесетдвогодишњи Дрндра Арсић, пензионисани педијатар.

У време када је основан, у окриљу Друштва љубитеља старина и уметности, хор је бројао 20 чланова. За четири деценије кроз њега је прошло на десетине врсних певача, страствених заљубљеника у музику. Иако се чланство последњих година преполовило жеља за дружењем и песмом не јењава.

Владимир Сојкић (32), најмлађи члан каже да би волео да се неко млађи укључи у хор и да се настави традиција још 50 година, најмање, па, како каже, и наредних сто.

Према речима аутора монографије Милорада Радовановића, који већ 37 година руководи као диригент радом хора "Бинички", сви који имају музички ге , слух и истрајност добро су дошли у ову аматерску певачку дружину.

"То ја кажем свим мојим певачима. Првих шест месеци ништа од вас не тражим, само редовно да долазите на пробе. А после, кад они мало заволе и чују тај лепи звук хорске музике и вокала, онда се они чаробно залепе за песму и постану стални чланови хора, овог пута "Бинички", каже Радовановић.

Духовна, родољубива, уметничка и световна музика, коју хор изводи, сачувана је и на компаклт диску, а монографијом у част јубилеја и сећања на бројне награде и наступе у земљи и ван њених граница, којим је хор Бинички оставио неизбрисив траг у културном животу Крушевца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 04. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије