Читај ми!

Измештање железнице из Ниша

Град Ниш и Министарство саобраћаја потписали су у Нишу Протокол о изради пројектне документације за изградњу железничког чвора Ниш. Израду овог документа финансира Европска унија износом од 1,5 милиона евра.

Протоколом између града Ниша и Министарства инфраструктуре и саобраћаја интензивираће се припреме за изградњу железничког чвора Ниш. Прва фаза подразумева израду пројектне документације коју финансира Европска унија износом од милион и по евра.

У наредној фази струка треба да се усагласи око идејног решења.

"Решење, барем у мом мандату, ћемо имати. Ниш ће имати пројекат по коме ће моћи да се реализује цео посао", каже министар саобраћаја Милутин Мркоњић.

Измештање пруге предвиђа изградњу 18 километара једноколосечне пруге од Ниша до Просека. Према најавама, тендер за извођача требало би да буде расписан наредне године.

Министар Мркоњић је рекао да је пруга у центру Ниша до сада није измештена првенствено због различитих мишљења стручњака, а не због недостатка пара.

"Колико ће коштати цео пројекат знаће се после усаглашавања идејног решења између стручњака у Нишу и Министарства саобраћаја. Новац за то биће обезбеђен из кредита, највероватније Европских банака. Железнички чвор Ниш је најнесигурнија тачка на железничком Коридору 10 и зато је овај пројекат важан не само за Ниш и Србију, већ и за целу Европу", каже Мркоњић.

На овом Коридору у току су радови на четири тачке: Жежељев мост код Новог Сада, железнички чвор Београд, мост код Мијатовца на Морави и од, данас железнички чвор Ниш.

Шеф делагације Европске уније у Србији Венсан Дежер каже да је израда пројектна документација први корак који ће обезбедити да град Ниш постане безбеднији.

Европска унија је до сада у унапређење саобраћаја у Србији уложила 180 милиона евра. За наредну 2013. годину, у оквиру 26 милиона предвиђена су два пројекта - терминал у Батајници и разчишћавање Дунава.

"Измештањем пруге из центра Ниш створиће се могућност да град постане функционално повезанији, да безбедност грађана подигнемо на виши ниво, али и да заштитимо животну средину", каже градоначелник Ниша Зоран Перишић.

Он је додао да је то још један од начина да Ниш врати свој положај покретача овог дела Србије.

На железничкој прузи која пролази кроз центар Ниша, према статистичким подацима, погинуло је више од тридесет људи, осим тога саобраћај је успорен, а безбедност свих је угрожена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара