Читај ми!

Завејана Србија

Због снега и јаког ветра најтеже је на подручју Војводине. Више од 100 возила блокирано на северу Баната. Слична ситуација је и између Кикинде и Великог Банатског Села. Ватрогасне екипе помажу у извлачењу возила у којима има и деце. АМСС апелује на возаче да без преке потребе не крећу на пут.

03.45 - Спасилачке екипе стигле до колоне која је сатима била заглављена код Србобрана. 

00.55 - Прeмa нajнoвиjим пoдaцимa MУП-a, снeжнa блoкaдa нa путу Сивaц-Кљajићeвo je прoбиjeнa уз пoмoћ мeхaнизaциje путaрa и вaтрoгaснo-спaсилaчких jeдиницa Сeктoрa зa вaнрeднe ситуaциje. 

23.20 - Евакуисани француски амбасадор Франсоа Гзавије Денио и његова супруга из завејаног аутомобила на путу Суботица-Београд.  

21.23 - Припадници Сектора за ванредне ситуације евакуисали седморо деце из завејаних возила на путу Оџаци-Ратково, преноси Фонет.

21.00 - Проходне главне саобраћајнице у Новом Саду, а ангажовани су максимални капацитети и у људству и у механизацији.

19.35 - У северном Банату, између Чоке и Остојевићева један камион препречио пут, због чега се формирала колона возила у којој има и деце. 

19.25 - Ситуација у саобраћају најтежа на подручју Војводине, а из АМСС-а апелују на возаче да без преке потребе не крећу на пут.

У већем делу земље пада снег. Најјаче падавине забележене су на северу Бачке и западној и југозападној Србији. Саобраћај је у већем делу Србије отежан. (Прогноза за 9. децембар) 

У северном Банату, између Чоке и Остојевићева један камион је препречио пут, због чега се формирала колона возила у којој има и деце, рекао је начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић.

Део аутопута Суботица - Београд, код Бачке Тополе је одблокиран, а у евакуацији путника, међу којима су и деца и болесни учествују бројне екипе Сектора за ванредне ситуације.

Према Марићевим речима, са тог пута из завејаних аутомобила евакуисани су француски амбасадор Франсоа Гзавије Денио и његова супруга, као и једно дете, које се враћало са лекарског прегледа из Беча.

Из завејаних возила на путу код Оџака, евакуисано је седморо деце, а још деветоро путника је пребачено на сигурно из својих аутомобила заглављених у снегу у општини Кањижа.

Слична ситуација је и између Кикинде и Великог Банатског Села.

Више од 100 аутомобила сатима је блокирано на путу Кљајићево-Сивац. Застој је направила цистерна која је препречила пут.

Марић је навео да су снежни наноси све већи, а да су проблеме понајвише изазвала теретна возила, која запрече пут пошто проклизају.

"Показало се, као и у фебруару, (када је у земљи због јаких снежних падавина и ниских температура била проглашена ванредна ситуација) да би теретни саобраћај требало ограничити у оваквим ситауцијама", рекао је Марић.

Марић је апеловао на све који су завејани у возилима, а имају децу или болеснике да затраже помоћ на број телефона 193.  

Ситуцију додатно отежава и јак ветар

На путу Клајићево - Телечка још 50 возила и један аутобус са кошаркашима не може да крене даље, као и на путу Светозар Милетић - Станишић, док је на путу од места Светозар Милетић до Чонопље још 20 возила. Од Станишића до Ридјице за сада је у блокади 15 аутомобила и један камион.

Од Сомбора до Бачког Моноштора завејано је 15 возила.

Преко Иришког венца забрањено је кретање теретним возилима. Екипе Војводине пута рашчишћавају приоритетне правце.

Ситуцију у Војводини додатно отежава и јак ветар, у Вршцу достижу брзину од 15 метара у секунди. Метеоролози кажу да ће се ноћас још појачати, па се очекују и олујни удари и нешто више падавина.

У Ужицу и околини од поднева пада слаб снег док је на планинама јачег интензитета и већ га је нападало око 15 центиметара.

Из Сектора за ванредне ситуације упозорили су општинске штабове у Србији да се током ноћи очекују повећане снежне падавине и јак олујни ветар.

Према извештају Хоидрометеорлошког завода од 19 сати, киша пада у Краљеву, Крушевцу, Нишу, Лексовцу, Врању, где су темепературе у плусу и достижу и шест степени Целзијусових, али се, како је речено у Заводу, очекује да ће у току ноћи киша прећи у снег.