Читај ми!

Родитељска кућа у Нишу

У Нишу је отворена прва родитељска кућа намењена боравку родитеља и деце оболеле од рака са југа Србије. На 260 квадрата биће простора за шест породица чији се најмлађи чланови лече на нишкој Дечјој интерној клиници. Две сличне куће постоје у Београду и једна у Новом Саду.

У Нишу је отворена родитељска кућа за децу оболелу од рака, прва на југу Србије.

Први станари уселиће се  овде почетком наредне недеље. Малишани који нису из Ниша, уместо у болници, живеће у овој кући са својим пратиоцима, све док траје лечење.

Председник Нурдора-Србије Тодор Манчић каже да није било тешко, јер, како каже, раде праву ствар за оне којима је помоћ неопходна.

"Свима којима смо се обратили радо су прихватили да нам помогну и ми смо задовољни", додаје он.

Простор је адаптиран и опремљен за два и по месеца. Уложено је око 90 милиона динара. Град Ниш плаћаће наредних десет година кирију, струју и комуналије.

Тања Литвуд која се пре више од пола века одселила из Србије, није заборавила оне којима је  помоћ неопходна. Поносна је каже што је са пријатељима и другим донаторима помогла да  родитељска кућа има све што је малим пацијентима и мамама потребно.

"Кад сам била мала и када сам била гладна рекла сам да ако икада будем у могућности да помогнем, помоћићу", каже Тања.

Мајци малишана који је боловао од леукемије, нишлијки Сандри Јованчић значило је, каже то што је током лечења била у могућности  да са дететом често буде код своје куће, у кругу породице.

"Ми смо периодично одлазили кући и моје дете је било са браћом и то је њему много значило, а деца из околине су ипак везана само за болницу", каже Сандра.

Према пдоацима Удружења родитеља деце облеле од рака, свакога дана једно дете у Србији оболи од  малигнитета. Најчеће је то акутна леукемија која се у 70 одсто случајева лечи.

Горана Костић, начелник хамато-онколошког одељења ДИК Ниш каже да је ова кућа за родитеље и децу значајна, јер ће утицати на психичку подршку деце и помоћи ће потпуном успеху и лечењу.

Број оболеле деце од рака у Србији је у порасту. У Нишу се  од почетка године од најтежих болести лечи двадесеторо деце.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво