Читај ми!

Помоћ за идеје из неразвијених општина

Двадесет почетника у пословању, који су се вратили у своја родна места у неразвијеним општинама, добило новчану помоћ од државе у укупном износу од 12 милиона динара

Држава је обезбедила помоћ од 12 милиона динара за 20 почетника у пословању који су се вратили у своја родна места у неразвијеним општинама.

Појединачни износ помоћи је од 200 хиљада до милион динара, у зависности од степена образовања, врсте делатности и оцене пословне идеје.

Међу младима који су добили помоћ највише је оних који ће се бавити пољопривредом и производњом хране.

Уговоре с будућим привредницима потписали су министар без портфеља у Влади Србије Сулејман Угљанин и директор Националне агенције за регионални развој Ивица Ежденци.

"Циљ прогама, који је почео у априлу 2012. године, јесте да подстакне младе људе да покрену самосталан посао и на тај начин обезбеде егзистенцију за останак у родном месту у недовољно развијеним подручјима", рекао је Угљанин на додели уговора.

Подстицање запошљавања у неразвијеним подручјима може да спречи неповољна демографска кретања, смањи незапосленост и сиромаштво, сматра Угљанин.

"У програм могу да се укључе предузетници од 18 до 40 година из 46 недовољно развијених локалних самоуправа, који су због школовања, економских или професионалних разлога напустили родно место и сада желе да започну посао", рекао је министар.

Угљанин је подсетио да у недовољно развијеним подручјима живи око милион грађана Србије који имају национални доходак нижи од 60 одсто републичког просека.

Намера Националне агенције за регионални развој је да створи услове да се на недовољно развијеним подручјима запосле млади и "врати живот".

"Желимо да смањимо разлике између живота у Београду и живота у неразвијеним подручјима да би људи били срећни с оним што имају, било да живе на југу или западу Србије", истакао је Ивица Ежденци из те агенције.

Подршка младима који се враћају у неразвијена подручја је, поред новца, укључивала и обуку за започињање самосталног бизниса.

Професорка латинског језика Мила Прљинчевић Станковић рекла је да се из Београда враћа у Бабушницу где ће се бавити производњом вина од рибизле.

Професорка Станковић је оценила да је програм подршке помоћи повратницима у родна места значајан јер велики број младих људи има идеју за започињање бизниса, али нема почетни капитал.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво