Читај ми!

Школа српског језика за младе Албанце

На одељењу Економског факултета у Бујановцу и средњој Техничкој школи у Прешеву почела је да ради Школа српског језика. Похађа је 310 младих Албанаца од 15 до 30 година који желе да се даље усавршавају и лакше дођу до посла. Организатор школе је Координационо тело.

Око три стотине младих Албанаца од 15 до 30 година од сада ће моћи да бесплатно учи српски језик. Настава, коју организује Координационо тело, одвија се на одељењу Економског факултета у Бујановцу и средњој Техничкој школи у Прешеву.

Српски језик млади Албанци учиће седам месеци. Они су, како кажу, имали у школи српски као предмет, али нису савладали основе језика.

"Имали смо по два часа недељно српски језик, али нисмо посветили довољно пажње. Сада смо схватили колико је важно учити овај предмет", каже Гзиме Исени, ученица из Бујановца.

Адиљ Таипи, ученик из Бујановца каже да мисли да је потребно знати српски, јер иде у медицинску школу и то је важно за овај смер.

Наставу ће слушати два пута недељно, викендом. Предаваће им по два професора из Школе за стране језике у Нишу.

Ивана Џунић, професорка каже да ће обогатити њихов речник оним терминима који ће им бити потребни у комуникацији за нормалан живот.

Потешкоћа има у споразумевању, јер млађи полазници не говоре српски. Асистенти Албанци ће у томе помагати.

Садије Салиху, асистенткиња каже да ће бити ту да објасни оно што је њима непознато и нејасно.

Сертификоване уџбенике Института за стране језике за сваког ученика, обезбедило је Координационо тело.

Милица Родић, саветница директора службе Координационог тела каже да млади Албанци имају потребу и жељу да науче српски, а да с друге стране, имају поверења у Координационо тело и његове пројекте.

На крају школовања полазници добијају сертификоване дипломе. Постоји и интересовање за учење албанског језика, а наредне године невладине организације ће отворити и ту школу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво