Читај ми!

Захтевнија и скупља обука возача

У деветнаест панчевачких ауто-школа тренутно не уписују нове кандидате за полагање возачких испита, јер још немају услова да их обучавају по прописима новог закона. Оно што је сигурно је да ће нови кандидати имати много захтевнију и скупљу обуку.

У ауто-школама у Панчеву нема места за пријем нових кандидата, јер су летос због велике заинтересованости будућих возача да дођу до возачке дозволе по старој цени, сва места одавно попуњена. Зато неке ауто-школе сад имају проблем како да свима омогуће завршетак обуке до 25. јануара, до када важе стари ценовници.

Ако то не учине кандидати ће морати испочетка да полажу вожњу и то по новим, знатно вишим ценама.

Зоран Милошев из ауто-школе "Монтекристо" каже да је знајући за све ово у августу одбио 150 кандидата и сви који су уписани код њега обуку ће завршити у року.

"Нас који радимо све по закону мучи нешто друго. Нисмо сви у равноправном положају, јер нови прописи омогућавају неким школама да не буду у систему ПДВ-а и на тај начин оне су јефтиније од десет до 12.000 динара. Да би смо били конкурентни држава нас практично тера да радимо на црно", жали се Милошев.

У Полицијској управи Панчево кажу да очекују да ће се овај пропис променити, али и да продужетка рока за завршетак обуке старих кандидата неће бити.

"Од 25. јануара сви ће имати обуку по новим прописима. Ауто-школе које не успеју да заврше започети посао са старим кандидатима мораће са њима да се договоре како да реше проблем, јер ће морати поново да полажу. Да ли ће им вратити новац или ће им понудити неке олакшице, то не знам", каже Дејан Цветковић из полицијске управе у Панчеву.

По новом закону цена обуке возача за "Б" категорију биће од 60 до 80 хиљада динара. Кандидати неће моћи да седну у аутомобил и да започну обуку пре него што положе испит из прве помоћи. За осам часова мораће да плате осам и по хиљада динара, а обуку ће имати у Црвеном крсту.

"Слажем се да је цена можда превисока, али будући возачи ће за осам часова научити како да помогну унесрећенима до доласка екипе лекара на место несреће. Уз обуку кандидати ће добити и једну брошуру, ЦД са визуелним приказом и испитна питања", каже Ђура Бугарски, секретар Црвеног крста у Панчеву.

Нови кандидати ће по свему судећи имати много захтевнију и скупљу обуку. У теоретском делу уместо досадашњих 750 мораће да знају одговоре на три и по хиљаде питања. Да ли ће то допринети стасавању једне нове и боље генерације возача и смањењу броја несрећа на нашим путевима, тек ћемо видети.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво