Завист или проневера

Ветеринарска станица "Крагујвет" оптужује "Ветеринарску станицу Крагујевац" да је помоћу нетачних података о броју оваца у Шумадији из буџета добила неколико милиона динара за вакцинацију. Из станице која је оптужена поручују да проневере нема и да је реч о зависти конкуренције.

Власници једне ветеринарске станице у Крагујевцу поднели су кривичну пријаву против колега из друге ветеринарске станице, због сумње да су приказивањем нетачних података из буџета Министарства пољоровреде прибавили милионска средства. Из Министарства најављују нове контроле рада ветеринарских станица и домаћинстава.

У ветеринарској станици "Крагујвет" оптужују власнике конкурентске "Ветеринарске станице Крагујевац", да су Министарству пољопривреде проследили нетачне податке о постојању 80.000 оваца у Шумадији чиме су из буџета добили неколико милиона динара за вакцинацију и узорковање крви домаћих животиња. Тврде да Шумадија има свега око 20.000 оваца.

Из станице која је оптужена за злоупотребе поручују да проневере нема и да је реч само о зависти конкуренције у борби за тржиште.

Дамјан Срејић из Ветеринарске станице "Крагујевет", истиче да су приказан фиктиван број оваца и да је по слободној процени најмање за 60.000 увећан реалан број оваца.

"Колеге не разликују број узорака од стварног броја оваца на терену. Треба рећи да је број узорака фиксан, а да се број оваца мења", каже Мирољуб Карић из "Ветеринарске станице Крагујевац".

Сваки узорак крви домаћих животиња, који се шаље на анализу, држава ветеринарским станицама плаћа 212 динара. У станици "Крагујвет" сумњају да су "Ветеринарској станици Крагујевац, на тај начин неосновано уплаћивана огромна средства - што они демантују.

"Они раде на територији коју им је дало Министарство пољопривреде и на тој територији су направили огромну проневеру, која се за четири до пет година мери са милион евра", сматра Дамјан Срејић из Ветеринарске станице "Крагујевет".

Мирољуб Карић из Ветеринарске станице "Крагујевац" истиче да до сада нису имали ни једну примедбу од стране ветеринарске инспекције, ни локалне ни републичке и да реде свој посао како им је наложено из министарства.

Из Упарве за ветерину Министарства пољопривреде најављују нове контроле рада ветеринарских станица и регистрованих пољопривредних домаћинстава.

"За сада немамо никаквих информација да ли је једна станица у праву или није. Ми ћемо наредних дана извршити комплетну контролу тих станица и утврдити да ли је то истина или не", каже Зоран Маринковић из Министарства пољопривреде.

У сваком случају је то веома озбиљна ствар и веома озбиљне оптужбе и за једног и за другог.

Последњи попис сточног фонда у Крагујевцу обављен је пре пет година. Тачан број оваца у шумадијским селима биће познат по завршетку пописа пољопривредних домаћинстава у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара