Спор око бушотине у Рибарској Бањи

На приватном поседу који се граничи са Специјалном болницом Рибарска Бања недавно су започета хидро-геолошка бушења која су узнемирила пословодство, запослене у бањи и мештане. Забринути за будућност и опстанак овог лечичишта обратили су се надлежним институцијама и јавности како би се зауставило даље бушење.

Са намером да се озбиљно бави туризмом Миодраг Јевтић купио је плац и пре три године прибавио је све дозволе потребне за угоститељски објекат који је саградио.

На молбу да се прикључи на водовод Специјалне болнице није добио одговор, али му је месна заједница издала сагласност за коришћење сеоског водовода.

"Моје невоље почеле су чим сам отворио објекат. У недељу дана имао сам по два или три сата воду. И данас је довозим цистернама. Да би проблем дугорочно решио обратио сам се Министарству животне средине, рударства и просторног планирања за добијање дозволе за израду бунара на својој парцели, тачније бушотине", каже Миодраг Јевтић, власник пансиона "Де Лусио".

Министарство је 28.03.2012. дало решење којим се одобрава извођење хидрогеолошких истраживања подземних вода у Рибарској бањи на простору од 0,3 хектара. По добијању свих неопходних дозвола ангажована је фирма са лиценцом и бушење је почело.

За сада ни на 136 метара нема воде. То не брине власника, али брине све у окружењу, посебно руководство и запослене у Специјалној болници који сматрају да ће се овим ископавањем доћи до термалних вода. Нова бушотина угрозила би рад и постојање саме установе што је потврђено и мишљењем професора Рударског-геолошког факултета.

Директор Специјалне болнице Рибарска Бања Бранислав Катанчевић каже да се бушењем угрожава опстанак ове бање.

"Наша установа има експлоатационо право на површини од 8 километара квадратних, а ово физичко лице се налази у центру тог поља. Садашњи капацитет од 25, 5 литара у секунди једва подмирује наше потребе и сналазимо се како знамо. Нови бушотина угрозила би наш рад и опстанак свих запослених. Остали би смо без главног ресурса за лечење и терапију. Замисли те да у Врњачкој бањи сваки угоститељ и хотел узурпирају термалне изворе. Ово је преседан", каже Катанчевић.

Хидро-геолог Жика Петровић термалним изворима у Бањи бави се већ деценијама добро познаје ситуацију.

"Реч је о националном благу, термалним водама. Оног тренутка када тај човек набуши, а има елемената да ће доћи до термалних вода, ниво се обара у постојећим бунарима које користи бања, јер је он на нижој коти. Тада аутоматски се угрожава функционисање бање", каже Петровић.

У Бањи сматрају да је неопходно што хитније обуставити даља бушења и зато су алрмирали све надлежне институције и појединце, чак и кабинете председника државе и премијера. Преко 500 запослених и мештана Рибара потписало је петицију за хитан прекид започетих радова.

Миодраг Јевтић каже да нема намеру да одустане од започетог посла, јер све ради по Закону, а ако наиђена термално минералну воду, каже неће пропустити прилику да од Министарства затражи и дозволу за експлоатацију.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара