Читај ми!

Југ Србије запостављен

Све фирме на југу Србије раде са великим губицима, а стопа незапослености је изузетно висока. Морамо да предузмемо одређене мере како би се проблем решио и да почну улагања у том крају, каже председник Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу Зоран Станковић.

Председник Координационог тела Владе Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа Зоран Станковић указује да је југ Србије запостављена територија и да је највећи проблем становништва који тамо живи велика стопа незапослености.

Станковић је, гостујући у јутарњем Дневнику РТС-а, подсетио да скоро све фирме на југу Србије раде са великим губицима, а да је у Прешеву стопа незапослености 56 посто, у Медвеђи 47 посто, а у Бујановцу 43 посто.

"Оваква слика даје нам задатак да се предузму одређене мере како би се проблем решио, а то је да се у тој средини почне са улагањима", нагласио је Станковић.

Пре два дана, како је истакао, подељено је 40 милиона динара за субвенцију малим и средњим предузећима на овим просторима, и то 17 милиона Бујановцу, 15 милиона Прешеву и осам милиона Медвеђи.

"Осим тога, склопљен је уговор о стипендирању 300 ученика средњих школа. Донацијом амбасаде Велике Британије, 240 Албанаца треба да започне учење српског језика, а у плану је да се реши проблем изградње Економског факултета у Бујановцу и проблем Правног и Економског факултета у Медвеђи", рекао је Станковић.

Упитан да ли има бојазни да Србија да остане без тог дела територије, Станковић је одговорио да нема разлога за бригу.

"Мислим да нема разлога за бојазан да ће Србија остати без овог дела територије, али морају се извући поуке и из претходних догађаја из старе Југославије", рекао је Станковић.

Председник Координационог тела истакао је да је проблем лажних азиланата са ове територије мотивисан економским проблемима и да ће од међународне заједнице тражити да помогну у економској сфери како би ови људи "остали да раде на својим огњиштима".

Станковић је нагласио да се очекује повратак 4.800 људи који су отишли у Западну Европу и да је наша земља преузела обавезу да се они врате.

Упитан шта је теже, бити министар здравља или председник Координационог тела, Станковић је одговорио да је у овој земљи функција министра здравља најтежа.

"Сви очекују потпуну здравствену негу, а многи правни субјекти не уплаћују здравствено осигурање. Здравствени систем је у тешкој ситуацији и треба му помоћи", закључио је Станковић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво