Читај ми!

Помоћ деци са сметњама у развоју

Власотиначки Центра за социјални рад, један од најактивнијих центара у Србији, само у овој години реализују осам пројеката вредних 30 милиона динара. Захваљујући њему, деци са сметњама у развоју у Власотинцу стручњаци пружају помоћ у кући.

Сваког јутра по утврђеном распореду неговатељица и физиотерапеут крећу у посету деци са сметњама у развоју у Власотинцу. Требало је времена да их прихвати, а сада Јованова радост, када их угледа, говори све.

Његова болест је тешка, ретка и неизлечива, али мајка Жаклина каже да им је ова помоћ драгоцена.

"Од када имамо ову услугу и од када иде у дневни боравака мој син је много напредовао", каже она.

За свако од двадесетдвоје деце прави се посебан програм. Од неге, учења о личној хигијени, игре, шетње до физичких активности за јачање коштано-мишићног система.

"Према мени се понашају као да сам члан њихове породице", каже  Марија Младеновић, неговатељица, а да су одлично прихваћене потврђује и Светлана Давинић, физиотерапеут.

"Већина деце коју обилазимо је у пубертету, периоду највећег раста и развоја и зато су физичке активности веома важне и ми дајемо максимум", каже Светлана.

У овај пројекат Центра за социјални рад у Власотинцу, који уз финансијску подршку Европске уније, траје годину ипо дана укључени су и психолог и дефектолог. За стручњаке је ово ново искуство, а деци и породицама велика помоћ.

Психолог Јелена Станковић каже да напретка има у свим областима.

"Било да је реч о социјалним вештинама, емоционалном реаговању, код одржавања личне хигијене и самопослуживању деце, види се напредак", каже Јелена Станковић.

Иако раде у више него скученом простору власотиначки Центар за социјални раде један је од најактивнијих центара у Србији и важи као пример добре праксе. Само у овој години реализују осам пројеката вредних 30 милиона динара. Међу њима си и ретке услуге.

"То су предах пријатељства, објекат који смо отворили у селу Доња Лопушња, затим имамо дневни боравак за децу са ризичним понашањем и помоћ у кући деци са инвалидидтетом", каже директор Центра за социјални рад Момчило Игњатовић.

После тридесет година ова установа коначно ће добити свој кров над главом. Радови на реконструкцији зграде некадашњег интерната вредни 15 милиона динара биће завршени до идућег лета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије