Читај ми!

За слободу без страха

После изложби на Правном факултету и у галерији Библиотеке града Београда, и у Пироту је отворена изложба посвећена Драгољубу Јовановићу, политичару, професору и опозиционару. Доктор Драгољуб Јовановић, рођени Пироћанац, био је професор Правног факултета у Београду и носилац две докторске титуле са Сорбоне.

Народ широм Србије, клицао je Драгољубу Јовановићу, опозиционару и лидеру, најпре Земљорадничке, а касније Народне сељачке странке. У родном Пироту, пре Другог светског рата, убедљиво је побеђивао на изборима и био омиљени политичар.

Душан Манић, учитељ у пензији, каже да га се и данас старији Пироћанци радо сећају, а посебно памте његове говоре.

"Говорио је: "Жандарми, немојте да дирате овај народ, он није крив, ако је неко крив, ја сам крив. Ево моје груди, пуцајте у мене, а не у овај народ", каже Манић.

Прогањан и од стране монархиста и фашиста, а касније и комуниста, готово вечито у изолацији и више од 13 година по затворима, Драгољуб Јовановић је издржао све недаће захваљујући подршци народа и породице.

"Мислим да је најважније што је деда оставио нама једну ширину и демократско посматрање околине, као и један демократски приступ ближњима и сарадницима. Једноставно да не можемо бити искључиви у животу", каже Срђан Јовановић, унук Драгољуба Јовановића.

Иако је завршио три факултета и био носилац две докторске титуле на Сорбони, одбио је све понуде француских и америчких универзитета, да тамо настави каријеру.

Изложбама у Београду и Пироту још једном је указано на изузетно дело Драгољуба Јовановића, које броји преко 400 радова, али и на његову беспоштедну борбу.

Јовица Тркуља, професор Правног факултета каже да је основна порука те борбе да укаже на стваралачки подвиг једног неимара слободе, послушника правде и поклоника врлине.

Драгољуба Јовановића, професора, кога су чак два пута избацили са Правног факултета, рехабилитовао је Окружни суд у Београду 2009. године. На његовој бисти у центру Пирота записано је "Живот за слободу без страха".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара