Читај ми!

Камини за Европу

Неискоришћене производне хале у панчевачкој Стаклари на најбољи могући начин искористила је једна фирма из Шпаније. Пре шест месеци почела је у једној од њих да производи камине за европско тржиште.

Док су неке производне хале у панчевачкој Стаклари потпуно уништене има и оних које су идеалне за покретање производње. Када их је видео Рафаел Фернандез из Малаге одлучио је баш овде да прави ложишта за камине.

У производњи се користи 95 одсто домаћег репроматеријала. Уграђују се одливци из зрењанинског "Радијатора", а увозно је само специјално ватроотпорно стакло.

Рафаел каже да је одабрао Србију и Панчево за свој бизнис, јер се Србија налази у центру Европе и зато што из српских ливница већ 15 година купује одливке које продаје у 28 земаља.

"Да не бих плаћао дупли транспорт одлучио сам да производњу преселим у Панчево, јер овде имам све што ми је потребно за добар и успешан рад", каже Рафел Фернандез.

У предузећу је тренутно запослено тринаесторо радника чија је просечна плата 35 хиљада динара. У плану је проширење производње и запошљавање нових људи.

Ненад Славковић, један од радника, каже да је овде од почетка и да је, иако никад није нешто слично радио, брзо научио свој нови посао.

У "Фер-луx"-у кажу да за сад праве камине искључиво за европско тржиште. Извозе их у 28 земаља, а Дејан Јанићијевић, руководилац продаје, каже да код нас још увек не постоји велико интересовање за оваквим начином грејања.

"У Србији још увек мисле да је камин скуп производ, а није тако. За један просечан стан од 60 метара квадратних потребно је свега око седам метара дрва да се наложи, што је јефтиније од централног грејања", тврди Јанићијевић.

За првих шест месеци овде су произвели око осам хиљада каминских ложишта. Остварен је извоз у вредности од милион евра и у наредном периоду планирају да крену у освајање домаћег тржишта, јер су инострано, како кажу, већ освојили.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара