Читај ми!

Шест питања која не треба да постављате мамама одојчади

Када сам се породила ушла сам у вајбер групу у којој је било још 200 жена које су недавно постале маме. Испоставило се да смо све у околини имале особе које су биле пуне нетражених савета и још мање тражених питања која су задирала у интиму. Ово су најчешћа.

Шест питања која не треба да постављате мамама одојчади Шест питања која не треба да постављате мамама одојчади

Да ли дојиш и пропратна питања

Предности дојења нису само нутритивне, здравствене, имунолошке, развојне, већ и психолошке, социјалне, економске. Мајчино млеко је увек доступно - и бесплатно, а количина и састав млека су прилагођени беби. Није згорег подсетити на то баш данас, када почиње Светска недеља дојења.

Већина мама жели да доји, али многе у породилишту не добију адекватну помоћ како би у томе успеле - бебе доносе сите и успаване или лактацијске сестре нису ту када су потребне.

За последицу то често има да мама још у почетку добије маститис, дојке су чврсте, беба зато тешко сиса и зато добије дохрану. Неретко епилог буде мање од месец дана дојења, рагаде, температура, антибиотици, а то што нису успеле да доје доживљавају као сопствени неуспех.

Мени је, срећом, у породилишту помогла педијатријска сестра, а лактацијска је дошла два пута - оба пута када беба није била са мном.

Зато, ако вам се не каже, немојте да питате.

Према подацима из 2018, у Србији тек мало више од половине новорођенчади добије свој први подој у току првог сата од рођења, а искључиво дојене деце млађе од шест месеци има 12,8 одсто.

Зашто не даш детету дохрану/млеко ти је слабо

Не постоји мама у мојој околини којој неко из најбоље намере и жеље да јој помогне, да се наспава, није препоручио да да беби дохрану. 

Међутим, ниједан родитељ не жели да му дете буде гладно, а није свакој мами почетак дојења лак. Ако прокоментаришете да је дете мршаво, или, још горе, да га мајка изгладњује ускраћујући му дохрану, можете нанети велику штету управо тој беби.

Моја беба је, на пример, рођена са мањом грамажом од стандардне и неонатолог је препоручила да јој после сваког подоја понудим дохрану, уместо да беби што чешће нудим да сиса, како би подстакла лактацију. Постоје разлози због којих је неопходно да беба пије формулу, али ово свакако није био - јер је беба напредовала више од 30 грама дневно по изласку из болнице, без дохране.

Срећом, мени су помогла предавања лактацијских сестара која сам слушала пре порођаја, као и савети патронажне сестре. Знала сам да млеко не може бити "слабо", већ је баш онакво какво мом детету треба (једној мами је чак свекрва прилазила и стискала јој брадавице како би проверила какво јој је млеко!).

Генерација мојих родитеља је, с друге стране, масовно деци давала формулу, па ни не чуди што мисле да је то за децу добро као и дојење, као и да ће због тога "ноћу лепо да спава" - као да није нормално да се бебе буде ноћу.

Зашто га још дојиш?

Из неког разлога, људи узимају себи за право да процењују колико мама треба дуго да доји. Шест месеци сматрају да је таман колико треба, јер беба тада, према њиховом мишљењу, увелико једе све.

С друге стране, препоруке СЗО су да бебе сисају до друге године живота, а да се тек са шест месеци почне са увођењем немлечне исхране.

Ја сам дојила годину и по дана. Мислим да сам тиме помогла детету не само да лепо напредује, већ и да ојача имунитет, да се лакше носи са болестима, дојење му је неретко пружало и утеху и омогућило да се повежемо. Престала сам са дојењем када сам видела да је он за то спреман, а била сам спремна и ја. А не када баба-тетка-стрина мисли да је за то време.

Детету је хладно, зашто га не утоплиш

Више пута сам посећивала маме код којих је у собама било загушљиво јер се прозор не отвара, да се беба не прехлади. Мама у мајици, а беба у дугим рукавима под ћебетом, са капом на глави.

Из мени непознатог разлога, у нашем народу постоји уврежени страх да је детету хладно, иако су препоруке да соба у којој беба борави треба да буде 18-22 степена. 

Зашто не ставиш бебу да седне

Данас се много више зна о развоју беба него раније, а информације су доступне на сваком кораку. Будући да друштвене мреже памте шта сте све претраживали, ако сте мама новорођенчета, готово је немогуће да вам не изађу профили који се баве темом развоја бебе.

Генерације наших мама су стављале бебе да седну, окружене јастуцима, уместо да чекају да се бебе саме поседну. Оне нису знале другачије. Ипак, то не значи да треба да се врши притисак да маме данас раде исто тако, јер ће им, тобоже бити лакше, не знајући какве све то последице може да носи са собом.

Ако се прате развојни показатељи, види се да се бебе тек између седмог и десетог месеца поседну, њихова кичма за то није спремна раније.

Зашто беба још не иде на ношу

Када сам ја била беба, мама ми је стављала тетра пелену и шведску пелену, а пелене за једнократну употребу коришћене су само када се ишло код лекара (а те пелене нам је куповала тетка из Немачке). Данас су такве пелене много приступачније, а одржавање хигијене далеко лакше.

Ипак, нашим родитељима, бакама, декама, теткама је нормално да се беба чим почне да седи стави на ношу. То постаје нарочито незгодно када они и чувају бебу и почињу да раде по свом уверењу, иако се родитељи томе противе.

На сајту Хало бебе има читав списак знакова који вам говоре да је беба спремна за навикавање на ношу, односно списак знакова који показују да треба да причекате.

Ако дете не допушта да му се скину пелене, ако седне са пуним пеленама, без знакова непријатности и крије се у ћошку док каки - сачекајте упркос добронамерним саветима. 

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара