Читај ми!

Случај Миреле Чавајде, глас за достојанство мајке и нерођене деце

Застој срчане радње. Следе минути обраде информације шта то значи. После неког времена постајем свесна да моја беба у стомаку није жива. Све се брзо завршило, болно, али се завршило. Утеха је што нисам морала сама да одлучујем, жена која је лежала у кревету поред мог прошла је агонију, конзилијуме и, на крају, сама ставила потпис да се изврши фетицид.

Случај Миреле Чавајде, глас за достојанство мајке и нерођене деце Случај Миреле Чавајде, глас за достојанство мајке и нерођене деце

Поступак јој је извршен у седмом месецу, беба је била жива, осећала је покрете и знала је да ће после инјекције коју ће примити њено срце престати да куца.

Конзилијум лекара је закључио да је дијагноза њене бебе таква да би – да није донела одлуку о прекиду трудноће – могла само да чека... да чека да беба сама умре.

Све мајке нерођених беба знају шта значи реч чекати. И када се чека оно најлепше, тешко је, али када се чека крај живота који није ни почео онда је то ивица пакла.

Једна трудница у шестом месецу из Хрватске налази се на тој ивици и чека. Чека оне од којих очекује помоћ да се заврши њена агонија и да се изврши фетицид, пошто су сви сагласни да њеној беби нема помоћи.

Већ месец дана беба у стомаку расте са смртоносним тумором, а лекари због приговора савести не желе да скрате муке.

Мирела Чавајда је написала писмо свом нерођеном детету али и свима онима који из верских, људских или којих год других разлога не раде свој посао одбијају да помогну, у овом случају једној мајци која чека.

"Мој сине, мој Грга...

Пишем им ово писмо, да разумеју... имам им потребу рећи што ти и ја одавно знамо.

Kао мајка једног синчића за којег живим и носећи тебе ових шест месеци испод срца могу искрено рећи ви сте светло и бит мог живота.

Нема ничега изнад тога.

Зато смо супруг и ја толико и хтели сину подарити брацу или секу.

... 

Али мој Грга умире.

Након јучерашњег последњег прегледа нема дилеме, нема више нити трачка наде за коју сам се ловила све ово време.

Нашем Грги нема спаса.

Или наступа смрт врло брзо у материци или одмах по рођењу.

Тумор расте, све је већи и питање је тренутка када ће му срце стати. 

Од 29 јавних болница у Хрватској које имају уговорену услугу прекида трудноће на захтев, у шест ниједан гинеколог то не жели да ради и позива се на приговор савести, преносе хрватски медији.

Савест или помоћ, на различитим странама. Мирела је одлучила, и моја цимерка Тања је одлучила, и свака мајка мора да одлучи хиљаду пута, па и када је најтеже.

Иницијатива "Ход за живот, обитељ и Хрватску" организовала је протесте. Слоган данашњег окупљања  је "Живот је закон!". Кажу да ће ходати "за законску и сваку другу заштиту нерођеног детета, његове мајке, оца, целе породице".

Али, у достојанство и патњу Гргине мајке, и свих мајки нерођене деце, не треба нико да сумња. Оне знају шта је савест и шта је бол, али су им потребни помоћ и подршка.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво