Србија под снегом, возачима се саветује опрез

Највећи део Србије се овог јутра забелео. Сви државни путеви првог приоритета су очишћени, а и на осталим путним правцима саобраћај се одвија нормално, кажу у "Путевима Србије".

Возаче у Србији очекује отежан саобраћај због снега који је падао на ширем подручју Београда, Сремске Митровице, Лознице и Новог Сада, док ледена киша пада у Пожеги, саопштио је Ауто-мото савез Србије (АМСС).

Снег, магла, мокри коловози, утабан снег на тротоарима градова - данашња је слика Поморавља. Снег је дубок око пет центиметара и не прави проблеме. Снадевање струјом, гасом, топлотном енергијом и водом је уредно.

На ауто-путу Београд-Ниш, кроз овај део Србије саобраћај је умереног интензитета. Коловозне траке су очишћене, али мокре, а на зауставним тракама има утртог снега.

Сви путни правци су проходни, речено је Танјугу у Саобраћајној полицији Полицијске управе у Јагодини, која, уз град Јагодину, покрива и општине Ћуприју, Деспотовац, Параћин, Свилајнац и Рековац и деоницу ауто-пута од Лапова до Појата.

АМСС наводи да је по оваквим временским условима неопходно да се прилагоди брзина кретања условима на путу и држи што веће одстојање између возила, јер је зауставни пут дужи, па је самим тим и опасност од слетања са коловоза и изазивања ланчаних судара већа. 

Руководилац Зимске службе "Путева Србије" Зоран Стојисављевић рекао је да је стање на путевима редовно, али да на појединим путевима има снега од једног центиметра у нижим пределима до 10 центиметара у брдско-планинским пределима.

"На путевима ка зимским туристичким центрима и бањама путеви су сређени и проходни, коловози су углавном црни на путевима првог приоритета, а и на осталим путевима саобраћај се одвија нормално", рекао је Стојисављевић.

На деоницама Брзеће–Копаоник, Јошаничка Бања, Врњци–Станишинци–Грчак, Добре Воде – Станишинци важи забрана за камионе са приколицом и шлепере, а за остала возила обавезна зимска опрема.

Екипе путарских предузећа 24 сата интервенишу на терену, посипају кризне деонице, а лед је могућ на следећим путним правцима: Кална – Јањски мост – Црни врх – Јабучко равниште (Бабин зуб).

У "Београд путу" кажу да су спремно дочекали први снег, очишћене су све саобраћајнице првог приоритета, око 1.600 километара пута, а тренутно се чисте улице у подавалском крају и на Космају.

"Још увек се ради, екипе 'Београд пута' су јутрос око три сата кренуле да чисте. Пре тога, нешто иза поноћи радили смо превентивно посипање соли да бисмо спремно дочекали снег", рекао је Танјугу директор "Београд пута" Иван Тејић.

Према последњим информацијама Управе граничне полиције Србије, на путничким терминалима тренутно нема задржавања дужих од 15 минута.

У данима интензивног саобраћаја, када могу бити вишесатна задржавања на граничним прелазима са Хрватском, Батровци и Шид, возачима се саветује коришћење алтернативних граничних прелаза попут прелаза Бачка Паланка, Сот, Љуба, Нештин или Богојево.

У наредним данима за време божићних празника очекује се појачан саобраћај и на граничним прелазима са Босном и Херцеговином, Бугарском, Румунијом и Македонијом.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво