Читај ми!

Суд БиХ потврдио оптужницу против Милорада Додика

Суд БиХ потврдио је оптужницу против председника Републике Српске Милорада Додика којом га државно тужитељство терети за неизвршавање одлука високог међународног представника Кристијана Шмита.

Тужитилаштво БиХ је оптужницу против Додика и челног човека Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића подигло пре месец дана, али ју је Суд БиХ вратио на дораду. Након што су из тужилаштва доставили нови предлог, Суд БиХ је потврдио оптужницу.

Тужилаштво БиХ терети Додика и Лукића за противљење објављивању одлука високог међународног представника. Такву је одлуку претходно донела Народна скупштина Републике Српске, али је Шмит ставио ван снаге.

Република Српска не признаје одлуке високог међународног представника

Власти Републике Српске не признају ауторитет високог међународног представника, немачког политичара Кристијана Шмита, тврдећи да није легално изабран на ту позицију у БиХ као сви други претходници будући да га није потврдило Вијеће сигурности Уједињених народа.

Оспоравање примене одлука високог међународног представника у БиХ однедавно је постало казнено дело, што је својим изменама наметнуо Шмит, за које је запрећена казна од пола године до пет година затвора.

Председник Републике Српске Милорад Додик раније је изјавио да ће учествовати у судском процесу уколико Суд БиХ потврди оптужницу против њега, али да није спреман да прихвати њихове крајње одлуке.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара