Читај ми!

Уставни суд БиХ привремено забранио Закон о непокретној имовини РС, Додик најављује нови закон

Уставни суд Босне и Херцеговине забранио је примену Закона о непокретној имовини Републике Српске. Кристијан Шмит је тај закон суспендовао само дан пре него што је требало да ступи на снагу. Председник Српске Милорад Додик одлуку Уставног суда БиХ назива срамном и политичком и најављује нови закон.

Одлука Уставног суда БиХ ступа на снагу одмах. Привремено је забрањена примена закона о непокретној имовини Републике Српске. Донета је на електронској седници и била је једина тачка дневног реда. Од седам судија један је био против.

Уставни суд БиХ одлучивао је на основу апелације члана Председништва Дениса Бећировића и осталих који су тражили доношење привремене мере.

"У овом моменту Уставни суд је оцијенио да постоје разлози да се ова привремена мјера донесе и са аспекта правне сигурности и евентуално штетних посљедица које могу настати примјеном овог закона", сматра Валерија Галић, председница Уставног суда БиХ.

Одговор Републике Српске  

Ово образложење Милорад Додик назива смешним и паушалним. У Палату Републике на консултације је позвао коалиционе партнере. Пред новинаре изашли су са ставом о политичком јединству и одговором на одлуку Уставног суда БиХ.

"Данашња одлука Уставног суда је срамна, јер у њој нема ништа правно. Кажу да је основ за доношење дестабилизација, односно сложеност тог питања. То све говори да су се они запетљали ко пиле у кучине и да не знају шта раде. Имовина и даље припада РС. Припремамо одмах нови закон и ми ћемо тај закон поново донијети", поручује Милорад Додик.

Председник Народне скупштине Ненад Стевандић истиче да је привремена мера тренутно онеспособила закон РС и да ће морати да га усвоје у неком другом облику.

А шта би у пракси значило одустајање од овог закона? Сва непокретна имовина Српске као што су шуме, пољопривредно земљиште, школе, болнице, судови, па чак и путеви, паркови и сва остала непокретна имовина књижили би се као власништво БиХ.

Нови закон који најављују у Српској биће трећи за годину дана, јер су претходна два оспорили Уставни суд и Кристијан Шмит.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво