Читај ми!

Тања Фајон: Осумњичени за шпијунажу су припадници руске обавештајне службе

Осумњичени за шпијунажу за сада су у преткривичном поступку. Реч је о жени и мушкарацу који су ухапшени у Љубљани. Министарка спољних послова Словеније Тања Фајон потврдила је да је реч о руским шпијунима.

У насељу Чрнуче, у северном делу Љубљане, жена и мушкарац су изнајмили кућу од брачног пара из јужног дела Љубљане. Станодавац није желео да говори пред камерама РТВ Словеније, али је у телефонском разговору рекао да је пар лично упознао и да није имао проблема са њима, додајући да је о свим детаљима разговарао с људима из полиције.

Како је раније сазнала ТВ Словенија, а министарка спољних послова Тања Фајон им касније и потврдила, реч је о агентима руске обавештајне службе. Незванично, РТВ Словенија сазнала је да су двоје ухапшених прикупљали опште информације о дешавањима у земљи али и да су Руси - са аргентинским пасошима.
"Истрага је у току. Почетком децембра ухапшене су две особе са лажним идентитетом", рекла је Тања Фајон. И додала: „Они су осумњичени да су деловали против националних интереса Републике Словеније и, према последњим информацијама, припадници су руске обавештајне службе."

Наредних дана против осумњичених би требало да буде покренут судски процес, за шпијунажу и лажно представљање. Адвокат и стручњак за кривично право Блаж Ковачич Млинар је за РТВ Словенија објаснио да изручење страној држави, у овом случају Аргентини, у принципу није могуће пре окончања поступка.

"Ако је кривично дело почињено на тлу Словеније, надлежни су словеначки судови и примењује се словеначко право", објаснио је адвокат Ковачич Млинар. 

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се