Читај ми!

Црна Гора, oптужница против групе Радоја Звицера – помагао му бивши службеник тајне службе

Црногорско Специјално државно тужилаштво (СДТ) подигло је оптужницу против чланова криминалне групе за чијег је организатора означен вођа "кавачког клана" Радоје Звицера. Бивши службеник Агенције за националну безбедност Петар Лазовић терети се да је, између осталог, одавао службене тајне криминалцима.

Оптужницом су, осим Петра Лазовића и Радоја Звицера, обухваћени Љубо Миловић, Радоје Живковић, Никола Спасојевић, Слободан Кашћелан, Милан Вујотић, Душко Рогановић, Радован Мујовић, Радован Пантовић и Никша Перовић, преноси РТЦГ.

СДТ је као организатора криминалне групе означио вођу "кавачког клана" Радоја Звицера.

Лазовић се терети за кривична дела у вези с опојним дрогама, кријумчарење, чланство у криминалној организацији, недозвољено држање оружја и експлозивних материја и продужено кривично дело злоупотреба службеног положаја, речено је за РТЦГ.

Специјално државно тужилаштво (СДТ) изјавило је раније жалбу на решење судије за истрагу којим је одређено јемство за Петра Лазовића.

Пре тога је судија за истрагу прихватио предлог одбране Лазовића: да уз јемство од 6,2 милиона евра у некретнинама и новцу буде пуштен да се брани са слободе.

Фирма која нуди јемство за Лазовића, према подацима и регистра привредних субјеката, у власништву је Жељка Гарића.

Лазовић је ухапшен 18. јула по налогу СДТ-а.

Тужилаштво га терети да је починио кривично дело стварање криминалне организације, али и да је као члан "кавачког клана" учествовао у међународном кријумчарењу кокаина, као и да је одавао службене тајне криминалцима.

Виши суд у Подгорици издао је крајем јула наредбу за расписивање потернице за наводним вођом "кавачког клана" Радојем Звицером и полицијским службеником Љубом Миловићем у предмету познатом као Скај. Тај предмет покренут је на основу документације Европола о пресретнутим криптованим разговорима и порукама више особа из Црне Горе, путем апликације Скај.

Европол: Велики утицај Звицера на рад црногорске полиције

Документација Европола показује да су полицајци комуницирали са безбедносно интересантним особама, наводним припадницима криминалних кланова.

На саслушању Лазовић је негирао кривицу, али му је истражни судија одредио притвор.

Европол је раније у својим документима изразио сумњу да се Лазовић доводи у везу са "кавачким кланом" и да је радио за Радоја Звицера, наводног вођу те криминалне организације.

Подаци Европола указују да је наводни вођа "кавачког криминалног клана" Радоје Звицер имао огроман утицај на активности црногорске полиције, уз помоћ Петра Лазовића.

Његов отац Зоран Лазовић је до марта прошле године био шеф Сектора за борбу против организованог криминала Управе полиције, а до 2015. године је био високи функционер АНБ-а.

"Кавачки клан" је организована криминална група из Котора, која је у сукобу са конкурентским "шкаљарским" од 2014. године, када је у Валенсији нестало неколико стотина килограма кокаина, а у њиховим обрачунима је током протеклих седам година погинуло више од 50 особа.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара