Читај ми!

Обележавање Дана Републике Српске, први пут дефиле у Источном Сарајеву

Данас се обележава 31. годишњица од стварања Републике Српске. Свечани дефиле ове године по први пут је одржан у Источном Сарајеву. Претходно је у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци служена литургија коју је предводио владика бањалучки Јефрем, а положени су и венци српским борцима на Војничком гробљу "Мали зејтинлик" у Сокоцу.

Свечани дефиле поводом Дана Републике Српске по први пут је одржан у Источном Сарајеву. Учествовало је 2.500 припадника МУП-а, док је цивилни сектор чинило 37 ешалона.

 

Председник Републике Српске Милорад Додик је после предаје рапорта командира почасне јединице МУП-а Републике Српске Витомира Петричевића дао дозволу да крене свечани дефиле. Предаја рапорта извршена је у пратњи музичке нумере "Марш народни хероји", у извођењу Полицијског оркестра МУП-а Републике Српске.

'Без Републике Српске нема слободе'

Додик је поручио да без Републике Српске нема слободе, ни развоја, ни, како је казао, опстанка на овим просторима.

Позвао је народ да се окупе око Републике Српске, која, поручио је, има право да буде инегрисана и повезана према међународном праву са Србијом.

Свечани дефиле је завршен ипесмом "Пукни зоро", а претходило је интонирање химни Републике Српске и Србије.

На крају свечаног дефилеа развијена је застава Српске дуга 527 метара.

Међу онима који су носили заставу улицама Источног Сарајеву су били и предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Радован Вишковић, преседавајућа и српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић.

Обележавање дана Републике Српске започето је јутрос литургијом у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци. Литургију је предводио владика бањалучки Јефрем.

Епископ Јефрем рекао је да из оправданих разлога литургију у Бањалуци није служио патријарх српски Порфирије како је то раније било најављено.

Изасланик патријарха, епископ Сава, верницима је у Храму Христа Спаситеља пренео благослов патријарха Порфирија и његове молитве и жеље за успех и наредак српског народа и свих који живе у Републици Српској.

"Сведочећи веру у Господа не можемо другачије него да живимо са том вером, а сведочећи веру значи живети у миру и слози. Када чувамо јединство као зеницу ока, најдрагоценији дар који морамо очувати, онда знамо да смо прави и истински хришћани и сведоци вере Христове", рекао је епископ Сава.

Подсетио је да се у овим данима прославља Божић и тајна спасења човека чиме се празнују и сви они који учествују у тој тајни, као и светитељи који су својим животом и примером најављивали долазак Христа.

Служен је и помен погинулим српским борцима на Војничком гробљу "Мали зејтинлик" у Сокоцу где је сахрањено њих око 1.000. Након помена, положени су и венци.

И министар спољних послова Ивица Дачић положио је венац на спомен крсту на војничком гробљу "Мали Зејтинлик". Дачић је положио венац као изасланик председника Србије Александра Вучића, а у делегацији су били и министар за рад, запошљавање и борачка и социјална питања Никола Селаковић и министарка здравља Даница Грујичић.

Дачић је новинарима после полагања венца рекао да је дошао да пошаље поруку мира и добросуседских односа, а не да би се расправљало о било каквим сукобима, којих је, како је рекао, нажалост било доста у нашој историји.

"БиХ може да опстане само ако је држава равноправних народа и равноправних ентитета", рекао је Дачић.

Прослава Дана Републике Српске почела је јуче Свечаном академијом. Председник РС Милорад Додик истакао је да Српска достојанствено и свечано обележава најважнији дан.

Председник Србије Александар Вучић упутио је честитку председнику Милораду Додику поводом Дана Републике Српске и поручио да Република Српска треба да остане покретач просперитета и темељ стабилности, упркос свим изазовима.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара