Читај ми!

Миодраг Лекић: Ђукановић главни кочничар решења институционалне и политичке кризе

Црна Гора је последњих дана под великим притиском Брисела и Вашингтона да одустане од формирања нове владе према, како тврде, спорном измењеном Закону о председнику. Процес прикључења ЕУ могао би бити заустављен.

Кандидат за мандатара парламентарне већине Миодраг Лекић, каже да је главни кочничар решења актуелне ситуације председник државе Мило Ђукановић.

"Уместо да се системом кохабитације покаже општи интерес, да се у крајњем заступа интерес и своје странке иако би он требало да буде председник свих грађана, он (Ђукановић) је сада водећи у акцији да се блокирају институције. Са очигледном стратегијом - што горе по земљу то боље за њега, странку. Али мислим да се прерачунао у свему томе и да ће његова странка имати негативне последице такве политике", казао је Лекић у изјави за РТВ Никшић.

Правац у ком би се требало и морало ићи, навео је Лекић, јесте деблокада институција и покушај да се изаберу судије Уставног суда и да се парламентарној већини омогући "оно што постоји у свим демократским друштвима, да има иницијативу да предложи формирање владе".

Истиче да евентуална нова влада нема намеру да напусти оквир међународних обавеза и истиче да се све оне подразумевају.

Лекић је говорио и о могућности ангажовања међународних посредника, који би помогли у разрешењу политичке и институционалне кризе у Црној Гори. Он каже да "у дубини кризе" има доста појединаца, представника земаља чије изјаве могу да се узму као корисне.

"Неке су у не баш прецизним формулацијама, па и делују као претеће. Мислим да то апсолутно није прихватљиво. Црна Гора је суверена држава и треба да одлучује власт која је изабрана од народа. Ова земља треба да сарађује са једне стране, а са друге не треба да прихвати статус неке колоније и да чекамо да неко дође да нам каже шта треба да радимо", био је јасан Лекић.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара