Читај ми!

Сијарто: Бриселске мере изазивају проблеме, опасне за европско снабдевање енергентима

Јасно је да Европска комисија није извукла поуке из грешака из претходног периода, не жели да призна реалност, иако су бриселске мере само погоршавале енергетску кризу у Европи, рекао је после састанка у Луксембургу министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто.

Сијерто је навео да бриселска администрација и даље има скривене покушаје да смањи надлежност држава чланица, а да себи прошири овлашћења што је за Мађарску неприхватљиво.

"За мађарску Владу је сигурност снабдевања енергијом најважније и нећемо прихватитити било какве предлоге који ће је погоршати", нагласио је мађарски министар спољних послова и трговине.

Сијарто је истакао да за Мађарску постоје "црвене линије": да се заједничка набавка гаса може успоставити само на добровољној основи, те да се ценовни лимити за гас не могу односити на дугорочне уговоре.

У вези са механизмом солидарности рекао је да је незамисливо да гас купљен новцем мађарских пореских обвезника, добије нека друга земља.

"Европске бирократе и доста земаља чланица покушавају да протерају руски гас са европског тржишта, а прихватили би га у случају нужде из мађарских складишта?", запитао се Сијарто.

Он је нагласио да су енергетске одлуке донете у оквиру мађарске надлежности биле функционалне па је у мађарским складиштима гаса сада 52 преоцента годишње потрошње гаса, док је европски просек 27,5 процената.

"Бриселске мере само изазивају проблеме и опасне су за европско снабдевање енергентима", рекао је Сијарто у Луксембургу после састанка министара енергетике ЕУ.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво