Читај ми!

Орбан: Балкан је будући мотор ЕУ; Вархељи: Морамо убрзати приступне преговоре

У Будимпешти је у току 10. конференција парламентарних делегација југоисточне Европе о проширењу Европске уније. Обраћајући се скупу, премијер Мађарске Виктор Орбан и европски комесар за проширење Оливер Вархељи пружили су снажну подршку проширењу ЕУ и интеграцији балканских земаља у европску заједницу.

Мађарски премијер Виктор Орбан поручио је да лидери земаља Европске уније, а не комесари, морају да донесу стратешку политичку одлуку о интеграцији Балкана у европску заједницу.

"У Унију се не улази због пара већ због могућности огромног тржишта. Балкан ће бити будући привредни мотор Европске уније. Балканске земље су потребне Европској унији и чланице Вишеградске групе снажно подржавају проширење ЕУ и интеграцију Балкана у Европску унију тако да се балканске земље развијају и буду конкурентне", рекао је Орбан.

Комесар ЕУ за суседство и проширење Оливер Вархељи рекао је да приступни преговори са Србијом и Црном Гором морају бити убрзани.

"Србија и Црна Гора су прихватиле нову методологију за приступање Европској унији иако то није било обавезно. То нас уверава да ове две земље не само да желе да приступе Европској унији већ су спремне да усвоје одговарајуће одлуке. Због тога приступни преговори са Србијом и Црном Гором морају бити убрзани", каже Вархељи.

Истакао је да реформе које је Србија направила не смеју остати без одговора ЕУ. "Учинићу све да за време словеначког председавања Србија отвори два кластера", каже Вархељи.

Европска унија припремила је 30 милијарди евра за развојне пројекте на Балкану, али те земље треба да убрзају реформске процесе, каже за РТС европски комесар Оливер Вархељи.

"Процес реформи у Србији се значајно убрзава. Важни уставни амандман за владавину права је у процесу усвајања, надам се да ће га људи у Србији подржати. То је део припрема за прикључење Европској унији, дакле радите, радите и само радите", поручио је комесар.

Док се у Европској унији и даље осећа замор у вези са проширењем, представници Скупштина Србије и Војводине, шансу да се атмосфера промени виде у залагању чланова Вишеградске групе.

Елвира Ковач, потпредседница Народне скупштине Републике Србије каже да они конкретно треба да буду што гласнији у оквиру Европске уније по питању проширења, да максимално подржавају све ове наше земље, као што то чини Мађарска.

Иштван Пастор, председник Скупштине Војводине сматра да је охрабрујуће да расте политички утицај земаља Југоисточне Европе и земаља Западног Балкана. "Бар ми мислимо да је то тако, онда ћемо, ако ништа друго, на средње стазе победити", додаје Пастор.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара