Читај ми!

Ристић: Усијане главе у Црној Гори морају да се охладе

Историчар и директор Музеја жртава геноцида Дејан Ристић, коментаришући дешавања у Црној Гори, каже за РТС да није смело да се деси да један део грађана у секуларној држави спречава традиционалну верску заједницу која је призната у тој земљи да врши редовне богослужбене активности у својим храмовима.

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије устоличен је на свечаној литургији у Цетињском манастиру, упркос протестима групе грађана у Црној Гори.

Историчар Дејан Ристић истиче да се устоличење митрополита црногорско-приморских увек одржава на Цетињу.

"Само у периоду окупације, пре свега отоманске, устоличење, односно хиротонија, вршено је у Сремским Карловцима или чак у Русији, када није било могуће да се то учини на Цетињу или у Пећи, где је седиште Српске православне цркве", објашњава Ристић.

Истиче да је у питању уобичајено богослужење тим поводом.

"То треба нагласити. Ништа се ново не дешава на Цетињу и ништа се није десило први пут што се не дешава већ вековима", каже Ристић.

Сматра да незадовољство дела грађана Црне Горе, протести и постављене барикаде јесу кулминација процеса индоктринације дела црногорског друштва која се, како каже, врши већ 15 до 20 година.

"Покушало се са успостављањем једног политичког конструкта, са успостављањем нове нације чије је утемељење на антисрпству. Овај догађај се у делу црногорског друштва доживљава као нешто непримерено и нежељено, што је потпуно апсурдно јер, понављам, ништа се ново и другачије није десило Цетињу што се није дешавало вековима", каже Ристић.

"Ђукановић спреман да по сваку цену остане на власти"

Дејан Ристић подсећа да је Зетска епископија, а данашња Митрополија црногорско-приморска, основана још у доба Светог Саве, непосредно након 1219. године.

"Она у континуитету функционише на територији или највећем делу данашње територије Републике Црне Горе. Нажалост, први пут у периоду слободе део грађана изражава незадовољство, сматра тај чин непримереним, не жели га и определио се за насиље", каже Ристић.

Сматра да је горе од свега што те насилнике предводи шеф државе.

"Ово је нешто потпуно неочекивано, нешто што није требало и није смело да се деси – да један део грађана у секуларној држави спречава друге грађане, односно једну традиционалну верску заједницу која је призната у тој држави, да врши своје редовне богослужбене активности у својим храмовима", истиче Ристић.

Упозорава да ће то оставити дугорочне негативне последице и нада се да неће доћи до ескалације сукоба.

"Усијане главе морају мало да се охладе, пре свега председник Црне Горе Мило Ђукановић, који показује да је по сваку цену спреман да се одржи на власти. Он је пре 30 година дошао на власт побуном и ово што се дешава јуче и данас показује да је спреман да са власти оде побуном, на недемократски начин", каже Ристић.

Истиче да је Србија реаговала врло уздржано, без било каквих уплива и потеза који би могли да буду протумачени као провокација или мешање у унутрашње ствари Црне Горе.

"Ниједан представник Републике Србије није присутан на Цетињу. Често је Београд таргетиран као инспиратор нестабилности у Црној Гори, а нестабилност у ствари долази из Подгорице", наглашава Дејан Ристић.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара