Читај ми!

Додик: Не блокирам Председништво БиХ, нема одлука док се не реши питање наметнутог закона

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је на данашњој седници Председништва БиХ није донесена ниједна одлука, истичући да учествовање у раду није блокада.

Милорад Додик је рекао да је његово учешће у раду Председништва БиХ могуће у складу са закључцима Народне скупштине Републике Српске док год се не дође до решења о закону који је наметнуо бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко, преноси РТРС.

Бивши високи представник Валентин Инцко пред крај свог мандата искористио је тзв. бонска овлашћења и наметнуо допуну Kривичног закона Босне и Херцеговине којима се забрањује и кажњава негирање геноцида.

Бошњачки члан Председништва БиК Шефик Џаферовић рекаo је раније данас да би због блокаде рада те институције, високи представник требало да смени Додика

"Тај закон је неодржив и Народна Скупштина Републике Српске га је укинула на простору РС. Озбиљно се спремамо да спроведемо такав налог парламента Српске", поручио је Додик.

Навео да је на седници Председништва био низ политичких и војних питања, истичући да ниједна одлука није донесена те да ће се неке тачке поново наћи на дневном реду следеће седнице.

Оценио је да се на седници видело да два члана Председништва БиХ делују синхорнизовано и јединствено, али да постоје законске и уставне процедуре које се морају поштовати.

Истакао је да новопостављени високи представник Кристијан Шмит "не постоји у БиХ" и да није испоштована процедура његовог именовања.

Ако не буде договора о рјешењу за неметнуто питање, неуважавање Републике Српске и рјешење питања "измишљеног високог представника" остаћемо у овом капацитету и на наредној сједници (Председништва БиХ) гласати против, навео је Додик.

"То значи да ћу отићи и на седницу парламента РС који ће се одредити о тим питањима", закључио је Додик.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво