Читај ми!

СДСС: Плакат притисак на Србе да се изјасне као Хрвати уочи пописа становништва

Посланица СДСС-а у Хрватском сабору Драгана Јецков изјавила је да је плакат којим се Срби позивају да се изјасне као Хрвати и припадници Хрватске православне цркве срамотан и има само један циљ: застрашивање и притисак на припаднике српске заједнице уочи пописа становништва.

У Ријеци се појавио плакат великих димензија непостојећег и нерегистроване "удруге хрватских православних бранитеља" којим се Срби позивају да се изјасне као Хрвати и припадници непризнате фантомске Хрватске православне цркве.

"То је један од начина застрашивања и притисака на ионако осетљиву српску заједницу у Хрватској, типичан покушај асимилације", рекла је Драгана Јецков.

Подсетила је да идеја да сви Срби буду Хрвати, макар и православни, није оригинална и нова, јер је постојала за време НДХ, када је Хрватска православна црква једино деловала. "Њезина појава сада непосредно пред попис становништва и има за циљ застрашивање и притисак на припаднике српске заједнице, јер је већина мањинских права одређена управо бројем припадника. Стога је јасно да постоје они који желе да Срба и припадника Српске православне цркве буде што мање", каже Јецков.

На плакату великих димензија постављеном у кварту Млака у Ријеци испод наслова "Попис становништва 2021" стоје три навода – Хрват, православац, Хрватска православна црква, која су у квадратићима испред њих означена квачицом. С десне стране пише "Удруга хрватских православних бранитеља."

Јецков је најавила да ће затражити утврђивање тога ко је платио тај плакат, с обзиром на то да је реч о нерегистрованом и непостојећем удружењу, кога нема ни у регистру удружења ни у регистру непрофитних организација.

"Ради се о маргиналним групама с малигним темељима. Нашу кампању базираћемо на различитости и слободном идентитетском изјашњавању свих који су другачији, друге националности и вероисповести у односу на већинско становништво", поручила је Јецков.

Додала је да на интернет порталу нерегистроване Хрватске православне цркве стоји да ће бити постављено 80 таквих плаката, а да је Ријека прва.

"Сигурна сам да ће такво и слично плакатирање бити и у другим градовима, посебно тамо где је значајан број Срба", каже Јецков.

Председник ријечке Градске организације СДСС-а Миле Опачић рекао је да је градоначелника обавестио да је плакат постављен на месту које изнајмљује Град Ријека, те да треба истражити ко има право да постави такав плакат.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво