Читај ми!

Нова бура у Црној Гори уочи устоличења митрополита Јоаникија

Након јучерашњег протеста на Цетињу против одржавања церемоније устоличења митрополита Црногорско-приморског Јоаникија, заказаног за 5. септембар, у Подгорици је заседало Веће за националну безбедност. Закључују да је ситуација стабилна и позивају на смиривање тензија.

Иако су до устоличења црногорско-приморског митрополита Јоаникија у Цетињском манастиру остале две недеље, политичко-етничко-црквени конфликти у тој земљи се захуктавају. О томе сведоче и синоћне слике са протеста.

Већ узаврелу атмосферу подгрејала је и изјава бившег директора црногорске полиције – позвао је полицајце да се приклоне демонстрантима. МУП је искључио такву могућност.

Због тренутне ситуације заседало је Веће за националну безбједност. Редовна, стабилна и мирна – закључило је.

"Веће упућује јавни апел свим актерима друштвено-политичке и медијске сцене у Црној Гори, да допринесу смиривању тензија, у контексту најављених јавних окупљања", поручилo je Веће.

Професор Богољуб Шијаковић сматра да је реч о оперативном делању бивших структура пораженог режима који хоће да омете на све начине интронизцију митрополита Јоаникија.

"Овде је заправо на испиту и Влада Црне Горе и то у том смислу да треба да докаже да ли уопште постоји држава која је у стању да јемчи својим држављанима грађанска права међу која у њиховом средишту припадају и верска права", додао је Шијаковић.

Иако без већих инцидената, новинарску екипу ТВ Вијести јуче је група демонстраната ометала у извештавању са Цетиња. Рекација је стигла и од црногорског премијера – осуђује напад, обећава починиоци ће бити кажњени.

"Оно што је евидентно је повећано интензивирано насиље на друштвеним мрежама, говор мржње, али региструјемо и примере физичког насиља у појединим црногорким општинама, где су на мете напада нажалост и припадници медијске заједнице", навео је безбедносни аналитичар Александар Зековић.

На то данима упозоравају и амбасаде ЕУ и САД. Позивају на смиривање тензија али се и ограђују од коментарисања верског питања. Управо то питање покренуло је и друге теме.

Зековић сматра да су кључни проблем управо етнички односи.

"Ја бих рекао да после тих изборних, а нарочити после изборних обећања да од њих није остало готово ништа и да актуелна влада није имала ниједан озбиљнији корак који је водио ка помирењу и ка превазилажењу актуелнх подјела", рекао је Зековић.

Професор Шијаковић очекује да ће се након 5. септембра прилике нормализовати до неког следећег повода.

"А све дотле докле поражени режим буде имао инструменте моћи и утицаја, он ће правити разне провокације. Он ће, то је очигледно, ићи у све већи политички екстремизам да би производећи конфликте зоне ставио до знања да још увек има моћ и да треба на њега рачунати", додао је проф. Шијаковић.

За две недеље, према најавама, на Цетињу би требало да буде и патријарх Порфирије. У међувремену, из СПЦ је саопштено, да тада на челу цетинињске Богословије више неће бити Гојко Перовић.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара