Читај ми!

Кривокапић: Темељни уговор са СПЦ предат Патријаршији, црногорска влада спремна да га потпише

Темељни уговор са Српском православном црквом технички-правно је завршен и предат Патријаршији и Влада Црне Горе је спремна да га потпише, рекао је црногорски премијер Здравко Кривокапић.

Здравко Кривокапић је рекао да је темељним уговором и законом све јасно дефинисано и да очекују одговор.

"Ми смо урадили све што је до нас и сада је то све до Патријаршије и његове светости патријарха, да прихвати тај уговор и ако треба негдје да се коригује и да се тај темељни уговор што прије потпише. Ја не желим да прејудуцирам вријеме, а вријеме је најбоље када се двије стране договоре. Наша страна је апсолутно спремна", рекао је Кривокапић, гостујући у емисији Актуелно Телевизије Пљевља, преносе Вијести.

"Ја знам да су у ову причу укључени и многи политички актери, али не желим о томе да размишљам, јер ово није питање политике, ово је питање односа државе и цркве који мора бити уређен и да напокон једном за вазда ставимо тачку на тај дио да се црква мијеша у државу или да се држава мијеша у питање цркве", истакао је Кривокапић.

Темељним уговором и законом све је јасно дефинисано, каже Кривокапић и додаје да је то и нови почетак добрих односа између Митрополије црногорско приморске, Епархије Будимљанко-никшићке, Епархије Милешевске и Епархије Захумско-херцеговачке .

О попису у Црној Гори 

Премијер Кривокапић је казао и да је "тешко је очекивати да се ове године организује попис у Црној Гори" јер је потребно направити довољно добру припрему са бројним тестирањима "да би то било извршено".

"И Србија је одложила попис за следећу годину. Попис се не врши ни зими ни љети него с прољећа и јесени. Мислим да приговор Еуростата који је упућен Монстату довољно говори да и ту требају да де се одређене промјене јер статистика понекад зна да вас поведе у погрешном смјеру. Ми желимо да имамо поуздане, провјерене и тачне податке. Да покушамо овог пута да симулирамо један двоструки начин рада - класични који се врши и са новим тенологијама који би на лицу мјеста уписивали и пробали да у неком будућем временском периоду, ако не уредимо регистре, можем то брже урадити", рекао је Кривокапић.

Кривокапић се нада да ће политика и политичари имати разумевање и да ће попис бити извршен на задовољство свих грађана, а не на задовољство једне или друге политике.

"Попис је једна техничка категорија. У већини свијета попис се врши на основу добро уређених регистара. Наш велики проблем је што немамо уређене регистре, што имамо подудантност података у одређеним регистрима и зато је неминовно још овај попис спровести на класичан начин. Међутим нас највише интересују подаци ко је које вјере, ко је које нације, а у суштини попис представља једну потребну базу из које пројектујете основне карактеристике будућег развоја", рекао је Кривокапић.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара