Читај ми!

Грчка се седми дан бори са шумским пожарима, власт процењује штету и трпи критике

Ватрогасци и грађани боре се већ седми дан са шумским пожарима у Грчкој. Уништене су десетине хиљада хектара шума и инфраструктура. Грчка власт процењује штету и припрема мере помоћи угроженим грађанима, док грађани критикују лошу организацију и недовољан број ангажованих ватрогасаца.

Најтеже је шумским пожарима погођено острво Евија, где битка са ватреном стихијом траје већ седам дана.

Пламен је прогутала 20 хиљада хектара плодног земљишта, остављајући за собом пустош.

Острво је прекривено великим облацима густог дима, што отежава гашење пожара из ваздуха и од којег се не види ни сунце.

Путеви на острву пресечени су пламеном, па се велики број становника и туриста склонио на плаже и пристаништа, како би безбедно били евакуисани трајектима који су у приправности.

Хиљаде становника морале су да напусте своје домове. Ситуацију описују као хорор филм који проживљавају последњих недељу дана.

Евакуисано је и више од 2.000 туриста. Из места Пефки, око 200 српских туриста пребачено је у бању Едипсос, на другом делу острва. Сви који желе могу бесплатно на копно.

Грчким колегама на острву Евија придружило се и 37 српских ватрогасаца-спасилаца и Хеликоптерска јединца Министарства унутрашњих послова која из ваздуха помаже у гашењу пожара.

Пожари и на Пелопонезу и у предграђу Атине

Велики шумски пожари захватили су и Пелопонез и северна предграђа Атине, али је ситуација тамо сада нешто мирнија него на Евији.

На Пелопонезу је уништено 70 одсто регије, па је војска удвостручила напоре да помогне ватрогасцима.

Током прошле недеље стотине домова и предузећа је уништено или оштећено, а најмање 40.000 хектара земље је спаљено. Без струје је остало 17.000 домаћинстава.

Узроци пожара још нису утврђени, иако је неколико људи ухапшено због наводног паљења.

Ширењу пожара помаже талас високих температура, најгори у последњих 30 година. Температура чак и у хладу достиже 45 степени.

Недостаје ватрогасаца, 22 земље послале помоћ

Помоћ у гашењу пожара Грчкој су послале 22 земље, међу којима је и Србија, а у грчким медијима и на друштвеним мрежама бесни грађани све чешће критикују власт због лоше организације и недовољног броја ватрогасаца који су ангажовани.

Из грчке Федерације ватрогасаца кажу да су након деценија штедње у јавном сектору ватрогасне службе значајно ослабљене и да је потребно ангажовати још најмање 5.000 нових ватрогасаца, пренео је Ројтерс.

Надлежни се брани подацима који говоре да је потрошња за цивилна заштиту повећана за 56 одсто у последње три године, уз сталан пораст броја ватрогасаца и авиона за гашење пожара.

Подсећају и да шумски пожари до сада нису изазвали ни приближно жртава колико слични пожари од пре три године, у којима је погинуло више од 100 људи.

Док трпе критике, грчке власти су почеле и са процењивањем штете. Припремају се и мере помоћи грађанима који су изгубили домове и имовину.

"Наш циљ је да завршимо попис што је пре могуће, како бисмо одмах започели процес надокнаде штете нашим угроженим суграђанима", наведено је у саопштењу Министарства инфраструктуре и транспорта.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара