Читај ми!

Пожари у Грчкој – на Евији као у хорор филму, ватром захваћене и куће, у гашењу помажу 22 земље

Хиљаде становника Евије у Грчкој морале су да напусте своје домове због шумских пожара који се већ седми дан не смирују. Трајекти су у приправности за евакуацију људи који су и даље на острву. Грчки премијер Киријакос Мицотакис захвалио је земљама које помажу у обуздавању ватрене стихије, међу којима је и Србија.

Ватрена стихија на Евији, другом по величини грчком острву, брзо се раширила на неколико страна и спалила хиљаде хектара шуме на северу, пренео је Ројтерс.

Ватром су захваћене куће у пет села, али потпуни подаци о штети и даље нису познати.

Становници Евије ситуацију описују као хорор филм који проживљавају последњих недељу дана.

Из места Пефки је око 200 српских туриста премештено у бању Едипсос, на другом делу острва. 

"Из места Пефки морали су да се евакуишу сви становници и туристи. Синоћ је, према информацијама које смо добили од агенција, остало 450 до 500 људи, али ће их данас око 200 отићи са Евије да ли за Србију, да ли у неко друго летовалиште. Неки који су кренули колима отпутовали су одмах са Евије", наводи Милан Вукосављевић, конзул Србије у Атини.

Истиче да нико од српских туриста није повређен нити животно угрожен и додаје да је за оне који су дошли аутобусима и организованим превозом пронађен смештај.

"Нико није провео ноћ под ведрим небом", поручио је Вукосављевић.

Ширењу пожара, који су избили широм Грчке, помаже талас високих температура, најгори у последњих 30 година. Од уторка је обалска стража са Евије евакуисала више од 2.000 људи, укључујући велики број старијег становништва.

Помоћ у гашењу пожара послале су 22 земље, међу којима је и Србија. У Грчку је стигло 37 припадника Сектора за ванредне ситуације МУП-а, са 14 возила и три хеликоптера.

"Тренутно је ситуација са пожарима у Грчкој најгора на Евији. На то острво јутрос је стигла и наша екипа коју је послао МУП Србије као испомоћ", наводи Вукосављевић. 

"Они ће помагати у гашењу пожара на острву Евији", изјавио је министар унутрашњих послова Александар Вулин.

Грчки премијер Киријакос Мицотакис је у име грчког народа захвалио на помоћи.

"У име грчког народа, желео бих да изразим нашу захвалност од срца свим земљама које су послале помоћ и ресурсе за сузбијање шумских пожара. Захваљујемо вам што сте уз Грчку у овим изазовним временима", објавио је Мицотакис на Твитеру.

Осим на Евији, критично је на Пелопонезу, чији становници наводе да су преживели "катастрофу библијских размера". Уништено је 70 одсто регије.

Пожари који су протеклих дана претили северним предграђима Атине сада су утихнули. И ту су се ватрогасци борили за сваку кућу и све угрожене. 

Грчки и европски званичници означили су климатске промене као узрок великог броја пожара који последњих дана букте у јужној Европи.   

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара