Читај ми!

Служен парастос Србима из Подриња убијеним током рата у БиХ

Парастос за 3.267 убијених Срба из средњег Подриња, међу којима је и 69 погинулих, као и 22 заробљена, па усмрћена на Петровдан 1992. године у братуначким и сребреничким селима, служен је на гробљу у Братунцу.

Парастос на братуначком гробљу служио је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.

"Димитријевић Александар, четири године стар, брат Радислав 12 година. Убјени су снајпером. Владимир Гајић, четири године, убијен је гелером од гранате док се играо у свом стану у Братунцу. Биљана Николић имала је седам година, а Зорица Божић 12. Слободан Стојановић имао је само 12 година када га је заклала Елфета Весељи - жена монструм, када се вратио по свог пса", наводи предсендица Организације погинулих и несталих Радојка Филиповић. 

Муслиманске јединице из Сребренице на Петровдан су напале српска села Залазје, Биљачу, Сасе и Загоне, убиле 69 и заробиле 22 војника и цивила, пљачкајући и палећи српску имовину.

"Село Кравице је опљачкано, запаљено је 686 српских кућа, око хиљаду становника остало је без домова. Тог дана без једног или оба родитеља остало је 101 дете", подсећа начелник општине Братунац Срђан Ранкић. 

Најмлађа жртва имала је само четири, a најстарија 93 године. Свака кућа на овом подручју изгубила је члана породице. Од 22 заробљена српска борца - десет се још воде као нестали.

За бројне масовне злочине над Србима, које су муслиманске снаге из Сребренице под командом Насера Орића починиле од 1992. до 1995. године још нико није одговарао.

"Они који нам тако широкогрудо нуде помирење, да заборавимо, да опростимо, где су данас овде са нама. Немам ништа против ни као човек ни као борац што ће сутра бити у Поточарима код Сребренице. Имају на то право, а где вам је образ да не дођете данас у Бартунац и да се поклоните српским жртвама", рекао је председник Владе Републике Српске Радован Вишковић. 

Одборници српске националности у Скупштини општине Сребреница минутом ћутања одали су почаст свим невино страдалим Сребреничанима у протеклом рату. Бошњачки одборници бојкотовали су седницу.

понедељак, 20. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара